Въпреки че ChatGPT е най-новият хит в технологичния свят, бумът на изкуствения интелект едва стартира и се опитва да замени хората във все повече индустрии. Очевидно дублажната и озвучителната индустрия са поредното име в този списък.

Сайтът Motherboard съобщи, че редица озвучаващи актьори са помолени да подпишат договори, които включват правата върху техните гласове. Целта е да се създаде синтетична версия на гласа им, която може да се използва вместо истинския глас на твореца.

Според доклада в някои случаи същите тези творци не са били наясно, че такава клауза съществува или е била задължителна.

На пръв поглед може и да звучи интересно да създавате цифрова версия на гласа си, да я използвате и да печелите от нея. Но загрижеността е по-комплексна, отколкото изглежда. Има страх, че творците може да не получат допълнителна компенсация за използването на техния синтетичен глас.

Тази тенденция има своите съпътстващи щети, при които професионалистите нямат контрол върху това кога и къде гласът им се използва без разрешение. По-лошото е, че всеки може да използва даден публично достъпен аудио клип, за да създаде синтетичен глас.

Можем донякъде да предположим сериозността на ситуацията, тъй като проблемът се разглежда от редица професионалисти в индустрията, включително Стив Блум, Стефани Шех и Кара Едуардс.

Само миналия месец генериран от AI глас, наподобяващ актрисата Ема Уотсън, беше използван за четене на части от Mein Kampf на Хитлер, които след това бяха качени в 4chan. Тогава беше съобщено, че бета-програма от ElevenLabs е използвана за изпълнение на задачата.

Известният гласов актьор и режисьор от Fortnite Сара Елмалех подчерта предимството, което хората, печелещи от гласовете си, имат. Ако смятат, че „конкретен ред в сценария не се чувства добре“, те могат да преговарят дали да го включат или не. Но базираната на изкуствен интелект технология „очевидно заобикаля това изцяло“, каза тя пред Motherboard.

Въпреки че има смисъл да виждаме как работни места, свързани с досадна и повтаряща се дейност, преминават в ръцете на роботи и AI, това, че все повече индустрии се опитват да заменят артистичната страна на човечеството, е малко трудно за смилане. Въпреки това AI със сигурност ще има известно присъствие в развлекателната индустрия рано или късно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Еминем пак се оказа замесен в AI генерирано парче