Милиардерът Бил Гейтс заяви, че спирането на развитието на изкуствения интелект няма да реши предизвикателствата, които технологията поставя, съобщава Ройтерс. Коментарите му идват, след като 1100 подписали се лица публикуваха писмо, в което призовават всички лаборатории за генеративен изкуствен интелект да спрат обучението на системи за изкуствен интелект за половин година, за да бъдат въведени предпазни мерки.

По въпроса за паузата съоснователят на Microsoft заяви:

"Не мисля, че искането за пауза от една конкретна група решава предизвикателствата. Ясно е, че тези неща носят огромни ползи... Това, което трябва да направим, е да определим трудните области. Наистина не разбирам за кого казват, че може да спре, и дали всяка държава в света ще се съгласи да спре и защо да спре. Но в тази област има много различни мнения".

В края на март Гейтс публикува в блога си материал, в който обяснява, че изкуственият интелект е толкова революционен, колкото мобилните телефони и интернет. Според него е вярно, че от известно време разполагаме с изкуствен интелект чрез услуги като Alexa и Google Assistant, но с ChatGPT и Google Bard видяхме значително усъвършенстване на технологията.

Все още не е ясно дали писмото, призоваващо за пауза в процесите, ще бъде взето под внимание или пренебрегнато, но през уикенда италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че блокирането на ChatGPT, въведено от органа за защита на данните на страната, е прекомерно. Това може да подсказва, че политиците не са съгласни с ограничаването на достъпа или задушаването на тези услуги.

Снимка: Unsplash

Виж още: Италия блокира ChatGPT заради проблеми със защитата на данните