От самото си създаване ChatGPT получава както добри, така и лоши отзиви, а на някои места програмата дори е забранена. Но чудили ли сте се някога колко пари са нужни, за да се управлява усъвършенстван бот с изкуствен интелект от такъв мащаб? Е, изследователска фирма на име SemiAnalysis направи някои изчисления.

Фирмата изчисли, че за функционирането на ChatGPT са необходими около 700 000 долара на ден, което прави около 36 цента на заявка. По-голямата част от разходите се изразходват за хардуерната инфраструктура, необходима за работата на системите с изкуствен интелект. SemiAnalysis пише в публикация в блога си:

"Оценката на разходите за ChatGPT е трудна задача поради няколко неизвестни променливи. Изградихме модел на разходите, според който ChatGPT струва 694 444 долара на ден за експлоатация под формата на разходи за изчислителен хардуер. OpenAI се нуждае от около 3617 сървъра HGX A100 (28 936 графични процесора), за да обслужва Chat GPT."

ChatGPT е сред най-бързоразвиващите се технологии, която през януари, само два месеца след стартирането си, натрупа над 100 милиона активни потребители. За справка - на TikTok бяха необходими девет месеца, а на Instagram - 2.5 години, за да достигнат същия етап. Главният анализатор на SemiAnalysis Дилън Пател заяви пред Insider, че тази първоначална оценка се основава на GPT-3, а по-новият модел GPT-4 може да е още по-скъп за експлоатация.

The Information наскоро съобщи, че известният финансов поддръжник на OpenAI Microsoft работи по специален чип за изкуствен интелект, който се очаква да намали разходите за експлоатация. OpenAI също така стартира своя 20-доларов премиум абонамент ChatGPT Plus по-рано тази година, за да спечели малко пари.

SemiAnalysis твърди, че ако моделът ChatGPT се използва за захранване на съществуващите бизнеси на Google в областта на търсенето, той ще отнеме 36 млрд. долара от печалбите на компанията само за "разходи за LLM изводи".

"Внедряването на сегашния ChatGPT във всяко търсене, извършвано от Google, би изисквало 512 820.51 сървъра A100 HGX с общо 4 102 568 графични процесора A100. Общите разходи за тези сървъри и мрежи надхвърлят 100 млрд. долара само за капиталови разходи, от които Nvidia ще получи голяма част", пише фирмата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер