Някои от най-големите космически мисии през 2023 г. ще ни позволят да научим повече за планетите от нашата Слънчева система. Но НАСА има много други дръзки идеи, отколкото може да се очаква. Една от мисиите, за която мнозина се вълнуват, ще покаже как роботизирана змия, създадена от НАСА, си проправя път през един от спътниците на Сатурн в търсене на признаци на живот.

Тази змия е Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) и е точно такава, каквато звучи - дълга роботизирана змия, която може да преминава през различни видове терени, като същевременно се адаптира към терена, вдъхновен от океанския свят, какъвто е Енцелад. Смята се, че този спътник съдържа течен океан под ледената си кора, а EELS може да помогне на астрономите да докажат тези твърдения.

Масивната роботизирана змия е проектирана от лабораторията по роботика JPL на НАСА и представлява самозадвижващ се робот, който се състои от множество, но идентични сегменти. Тези сегменти съдържат както задвижващи, така и задвижвани механизми, които ще захранват различните електронни устройства и ще им позволяват да комуникират безпроблемно.

Тази система за придвижване е предназначена да помогне на робота да изследва вътрешния и затворен терен, за който се смята, че съставлява повърхността на Енцелад. Начинът, по който е проектиран, ще му позволи не само да преминава през горната ледена кора, но и да копае по-дълбоко под повърхността в търсене на скрития океан, за който се смята, че се намира под кората.

Планът е машината да се качи на повърхността на Енцелад и след това да се използва, за да влезе през отдушник на шлейфа, позволявайки на роботизираната змия на НАСА да премине през отдушника към океана отдолу. Инженерите, които стоят зад изследователския кораб, вече са създали прототип, който включва множество сегменти, които ще направят възможни движенията му.

Възможно е EELS да се използва и на други планети като Марс, за да допринесе при изследването под повърхността и дори по повърхността. Това би могло да помогне за много по-лесното търсене на живот на Марс, особено като се има предвид, че учените смятат, че доказателствата за наличие на вода на Марс могат да бъдат скрити под неговите дюни.

Снимка: NASA/JPL-CalTech

Виж още: Хибернацията по време на дълъг космически полет може да стане реалност до 10 години

 

Тагове: