Военновъздушните сили на САЩ имат нов стелт бомбардировач: запознайте се с B-21 Raider. Служители на Американските военновъздушни сили и космическата компания Northrop Grumman представиха най-новия самолет в американската армия на церемония, предавана на живо онлайн от базата на военновъздушните сили „Едуардс“ в Калифорния. Новият бомбардировач, построен от Northrop Grumman, ще бъде гръбнакът на флота на ВВС, след като влезе в експлоатация след няколко години. Той също така ще предложи първи поглед върху аерокосмическите способности от следващо поколение, които вероятно ще станат обичайни през идните десетилетия.

„B-21 Raider е първият стратегически бомбардировач от повече от три десетилетия“, каза министърът на отбраната Лойд Дж. Остин по време на церемонията по откриването. „Това е доказателство за трайните предимства на Америка в изобретателността и иновациите и е доказателство за дългосрочния ангажимент на Министерството за изграждане на усъвършенствани способности, които ще укрепят способността на Америка да възпира агресията - днес и в бъдеще.“

„Това променя всичко“, се казва в промоционален видеоклип, пуснат по време на церемонията. Главният изпълнителен директор и президент на Northrop Grumman Кати Уордън нарече самолета „най-способния стелт бомбардировач, създаван някога“.

„Този ​​самолет от следващо поколение определя на какво е способна тази нация, когато работим заедно“, посочва Уордън. „Отваряме нова ера в технологиите за национална отбрана, дигитално проектирани, активирани и поддържани от B-21.“

Военновъздушните сили и Northrop Grumman разкриха B-21 Raider по драматичен начин по време на предаването на живо, като самолетът беше покрит с масивен кожух, който се плъзна, когато бомбардировачът излезе от хангара си, осветен отзад със синя светлина. Осветлението на самолета по време на церемонията държеше много части от бомбардировача скрити в сянка, но футуристичният дизайн, подобен на летяща чиния, беше ясен за гледане от ъгъла, който беше разрешен на публиката.

Малко се знае за действителните възможности и спецификации на B-21; почти всеки аспект от програмата е класифициран, според Associated Press. Не е известен дори точният размах на крилата на самолета, въпреки че съдейки по размера на колесника на B-21, както се вижда по време на разкриването, той изглежда по-малък от своя предшественик B-2 Spirit, който има размах на крилата от 52 метра.

Самолетът на церемонията по откриването беше показан само отпред; никакви изгледи от задната част на самолета не са показани на обществеността. Това означава, че знаем много малко за отработените газове на неговите двигатели, което би дало указания за неговата задвижваща система и впоследствие за неговите летателни способности. Това също означава, че дори не знаем как изглежда пълният силует на B-21.

Снимка: U.S. Air Force

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка