Opera пусна версията за ранен достъп на своя изцяло преработен браузър, който компанията планира да пусне за всички платформи по-късно тази година. Тя се нарича Opera One и е проектирана така, че да има по-изчистен външен вид с много свободно пространство за бъдещи функции и разширения на генеративния изкуствен интелект в страничната и адресната лента. Opera казва, че е внедрила нови принципи за модулен дизайн на браузъра, за да даде възможност за иновации, познати още като "острови за разделите".

Браузърът има възможност автоматично и интуитивно да групира уебсайтовете, които хората отварят, въз основа на тяхното съдържание. Така например той ще отваря всички страници с менюта и подробности за ресторанти в един остров, а всички раздели с документи на Google - в друг. Идеята е да се намали объркването и да се улесни прескачането между задачите, независимо дали става въпрос за работа или за нещо лично. Opera очевидно е провела проучване и е установила, че потребителите се претоварват от броя на табовете, които имат, и биха искали браузърите им да могат да правят повече за тях.

Въпреки че браузърът е проектиран с възможност за самостоятелно създаване на острови от раздели, потребителите могат и ръчно да групират страници. Те могат да плъзгат и пускат табове между островите или да създават нови, като натиснат бутона CTRL или Command и щракнат върху уебсайтовете, които искат да групират, преди да щракнат с десния бутон на мишката върху опцията "Създаване на остров от табове". Opera счита, че островите от раздели са първата проява на нейната стратегия за модулен дизайн с ясно различимите граници на островите и цветовите пазари, така че вероятно можем да очакваме още функции с подобен дизайн.

В допълнение към островите на разделите Opera One идва с активирани по подразбиране ChatGPT, ChatSonic и AI Prompts. Ако си спомняте, през март компанията въведе интеграция на странични ленти за AI чатботовете, което позволява на потребителите бързо да ги стартират в отделен прозорец в браузъра. Междувременно функцията AI Prompts предлага различни начини, по които хората могат да използват чатботовете, за да трансформират текста на страницата, като например да превърнат част от текста в диалог от сапунена опера или да извлекат информация от него, за да създадат въпроси за тест.

Снимка: Opera

Виж още: Гигант в бизнес софтуера вгражда ChatGPT в продуктите си