Ръководството на гиганта в бизнес програмирането SAP сигурно харесва това, което вижда от системата за изкуствен интелект ChatGPТ.

Немският производител на софтуер заяви в петък (21 април), че е работил с подкрепяната от Microsoft OpenAI, за да вгради чатбота в своите продукти за бизнеса.

Главният изпълнителен директор Кристиан Клайн посочи, че SAP е създала повече от 50 случая на използване на изкуствен интелект. Той добави, че тези продукти ще бъдат достъпни за клиентите през следващия месец.

Клайн каза още, че SAP има вътрешен комитет, който проверява за пристрастия в случаите на използване на ИИ и се предпазва от потенциална злоупотреба с технологията.

Съобщението идва в същия ден, в който SAP отчете приходи за първото тримесечие над очакванията на анализаторите. Приходите са се увеличили с една десета до 8,2 млрд. долара, надминавайки прогнозите.

Това се дължеше основно на ръста в облачния бизнес на SAP, който нарасна с почти една четвърт на годишна база.

Но не всичко беше положително за инвеститорите и фирмата понижи прогнозата си за годината. Сега тя смята, че годишната печалба ще достигне около 9,7 млрд. долара - с над 200 млн. долара по-малко от предишните прогнози.

В петък (21 април) сутринта акциите на SAP поскъпнаха с около 1% след актуализацията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.