Ново пресъздаване на Луната на Земята породи надежди за „европейски ренесанс“ в Космоса.

Футуристичното съоръжение, известно като LUNA, беше открито тази седмица в Кьолн, Германия. На церемонията бяха показани няколко забележителни характеристики - от копие на лунната повърхност с площ 700 кв.м до симулатор на Слънцето, който имитира фазите на Луната. В процес на изграждане са също така система за гравитационно разтоварване и регулируема рампа, която симулира лунни склонове.

Управляван от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Германската аерокосмическа агенция, обектът предлага реалистични условия за научноизследователска и развойна дейност в областта на космическите технологии.

Стартъпи вече тестват своите технологии на площадката. Сред тях е Spartan Space, която разработва базов лагер на Луната.

Лагерът е проектиран като полезен товар, който космически кораб може да отнесе на Луната. След това астронавтите ще се отправят към базата от мястото на първоначалното си кацане, удължавайки приключенията си по лунната повърхност. Но първо Spartan Space трябва да докаже, че лагерът е подходящ за целта. „За тази цел ни е необходима LUNA“, казва Петер Вайс, съосновател и главен изпълнителен директор на френската фирма.

„Можем да поставим там нашия хабитат и да тестваме роботизирани операции. Също така планираме да го тестваме с астронавти.“

Вайс възлага големи надежди на LUNA - и не само на своя стартъп. Той вярва, че обектът може да бъде в основата на „ренесанс на европейското изследване на Космоса“.

Такъв подем не може да дойде достатъчно скоро.

В новата надпревара към Луната Европа изостава от САЩ и Китай. LUNA дава възможност да наваксаме. Обектът ще улесни научните изследвания, разработването и интегрираното тестване на лунни технологии. Достъп до съоръженията ще имат космически агенции, изследователи и предприятия.

Йозеф Ашбахер, генерален директор на ЕКА, заяви, че обектът поставя Европа „в челните редици на изследването на Луната и отвъд нея“. Финансиращите начинанието Spacetech също са оптимистично настроени. Лукас Бишъп, сътрудник в инвестиционната компания Seraphim Space, нарече откриването на обекта „важен етап за Европа“.

„С напредването на процеса на създаване на самоподдържаща се лунна икономика изпитателни центрове като LUNA ще бъдат незаменими за тестване и усъвършенстване на нови технологии и концепции“, казва Бишъп.

За европейските млади предприятия симулаторът предлага обещаваща стартова площадка. Демонстрирайки своите технологии в реалистична среда, те могат да докажат, че системите им работят, и да привлекат партньори от цял свят. Вайс иска от тях да създадат уникални ниши. „Всички се концентрират върху извеждането на астронавти на лунната повърхност“, казва той. „Европа трябва да донесе спомагателни елементи - това, което аз наричам лунна логистика.“

Тази логистика е разнообразна. Дълбочинното изследване на Луната ще изисква главозамайващ набор от технологии - от роботизирани спускаеми апарати и луноходи до производство на кислород и съхранение на енергия. Много от тези системи в крайна сметка биха могли да се върнат на Земята, но засега LUNA ще се фокусира върху Космоса - както и Вайс.

„Европа трябва да отиде на лунната повърхност“, завършва той. „LUNA е врата към това.“

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 16 е най-малко популярният смартфон на Apple от 5 години насам, твърди инвестиционна банка