Нови зловещи кадри от Международната космическа станция (МКС) показват как ураганът "Милтън" се разраства експлозивно до буря от категория 5, докато се движи към Флорида.

Видеото е заснето от една от външните камери на МКС, която прелита над урагана в понеделник (7 октомври). На него се вижда окото на изключително опасната буря и мощните ветрове със скорост 290 км/ч според Националния център за ураганите. Ураганите с отворено око са бури с малки очи, само няколко морски мили в диаметър, които могат бързо да се усилят и да станат изключително мощни и смъртоносни.

"Това не е нищо друго освен астрономическо. Нямам думи, за да ви опиша от метеорологична гледна точка малкото око и интензивността на бурята", пише Ноа Бергрен, метеоролог във Fox 35 Orlando, в социалната платформа X. "Този ураган се приближава до математическия предел на това, което земната атмосфера над тази океанска вода може да произведе."

В понеделник "Милтън" се превърна от категория 1 в категория 5 за броени часове, като опроверга моделите за урагани и зашемети синоптиците, превръщайки се в петата най-силна атлантическа буря в историята. Оттогава силата му е спаднала до буря от категория 4, която се очаква да остане до достигането на сушата в залива Тампа в сряда вечерта (9 октомври) или в четвъртък (10 октомври) сутринта.

Това далеч не са единствените кадри на чудовищната буря, заснети от Космоса. Снимки на "Милтън" от геостационарния оперативен спътник за околната среда (GOES) на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ показват урагана, който се върти точно над полуостров Юкатан.

Черното и червеното в посока към центъра показват ниски температури, което показва, че конвекцията - при която топлината и влагата се пренасят вертикално в атмосферата - протича дълбоко, което според NOAA показва по-интензивни гръмотевични бури.

Междувременно смразяващи кадри от спътника GOES-19, споделени в X от Института за изследване на атмосферата към Колорадския държавен университет (CIRA), се фокусират върху "мощното малко око" на урагана "Милтън". Друг видеоклип на CIRA също показва светкавици, които се разпръскват по стената на окото на "Милтън".

От март 2023 г. насам средните температури на морската повърхност в целия свят са достигнали рекордно високи стойности. Това не само прави сезоните на ураганите невероятно активни, но и позволява на бури като "Милтън" да се усилват с безпрецедентна скорост.

Снимка: Unsplash/CSU/CIRA & NOAA

Виж още: Тази ИИ симулация показва как бихте могли да изглеждате в бъдещето със смразяваща точност