Учените отдавна търсят скрита планета в най-отдалечените части на Слънчевата система, а нови изследвания показват с още по-голяма достоверност, че тя действително съществува. В две нови статии - едната публикувана в Astronomical Journal, а другата споделена, но все още нерецензирана - учените, отговорни за популяризирането на теорията за така наречената Планета 9, твърдят, че скритият свят може би е бил точно под носа ни през цялото време.

Същността на теорията, както отдавна твърдят планетарните изследователи от Калтех и съавторите на статията Константин Батигин и Майк Браун от Калтех, се основава на така наречените "транснептунови обекти", или ТНО, които се намират отвъд планетата Нептун във външните краища на нашата Слънчева система.

Най-важната от тези ТНО е Седна - планета джудже, открита от изследователи от Калифорнийския технологичен университет през 2004 г., която се смята за най-отдалечения обект, откриван някога в Слънчевата система. Тя има много странна орбита спрямо другите обекти, които обикалят около нашето Слънце, и когато учените започнаха да откриват повече такива обекти, се появи модел, който подсказваше, че нещо влияе на елиптичните им оси.

Наречена на шега от планетарните учени, огорчени от отнемането на статуса като планета на Плутон през 2006 г., Планета 9 - или P9, както я наричат на кратко - възниква като своеобразна планета на Шрьодингер. Какво ще стане, ако, както се питат изследователите от Калтех, планета влияе на орбитите на ТНО?

Досега никой не е наблюдавал пряко такава планета, но в новите статии, които се занимават с търсенето на P9, Батигин и Браун твърдят, че след като са разгледали все повече и повече ТНО, най-доброто и най-простото обяснение за техните странни орбити е, че те са попаднали в "гравитационните смущения" на планета, която все още не сме забелязали.

Следващите стъпки, както призовават изследователите в документите, са да се използва мощта на следващите поколения космически обсерватории, за да се опитаме да я открием - макар че, както предупреждават, може да мине още известно време, преди да бъде открита P9 или каквото и да е друго, което влияе на ТНО.

По-специално Батигин, Браун и др. са развълнувани от предстоящата обсерватория "Вера К. Рубин" в Чили, която трябва да бъде включена през 2025 г. и ще бъде "чувствителна към всички освен към най-слабите и най-северните предсказани позиции", както прогнозират те в Astronomical Journal.

"Тази предстояща фаза на изследване - пишат те в статията в arXiv - обещава да осигури критични прозрения за тайните на външните части на нашата Слънчева система."

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение