Диаграмите и анимациите, показващи орбитите на планетите, малко ви лъжат. Или по-точно казано, те опростяват орбитите на планетите, за да не се налага учителите да обясняват барицентровете на децата, които все още се опитват да разберат, че Земята не е единствената съществуваща планета.

Начинът, по който се преподава за орбитите на планетите, обикновено изглежда като този от видеото по-долу.

Но това е опростена версия. Макар че Слънцето е най-големият обект в Слънчевата система, чиято маса е около 1048 пъти по-голяма от тази на Юпитер, гравитацията е двупосочна. Точно както Слънцето упражнява гравитационно привличане върху Земята, така и вие упражнявате своето собствено (много, много по-малко) гравитационно привличане върху Земята.

"Третият закон на Кеплер описва връзката между масите на два обекта, които взаимно се въртят един около друг, и определянето на орбиталните параметри", обяснява НАСА.

"Да разгледаме малка звезда в орбита около по-масивна звезда. Двете звезди всъщност се въртят около общ център на масата, който се нарича барицентър. Това е вярно, независимо от размера или масата на всеки от участващите обекти. Измерването на движението на звездата около нейния барицентър с масивна планета е един от методите, които се използват за откриване на планетни системи, свързани с далечни звезди."

За по-лесно ще кажем, че планетите обикалят около Слънцето. Въпреки това барицентърът на обектите от Слънчевата система обикновено се намира близо до Слънцето, тъй като то осигурява най-голямата маса, но благодарение на орбитите и влиянието на газовите гиганти Юпитер и Сатурн той рядко е вътре в Слънцето. Орбитите изглеждат малко по-скоро като на долното видео от планетарния астроном и комуникатор на науката Джеймс О'Донохю.

В резултат на това Земята в момента не обикаля около точка вътре в Слънцето, тъй като барицентърът е извън него. Ние обикаляме около тази точка в пространството, а не около Слънцето.

"Планетите обикалят около Слънцето в общи линии - обяснява О'Донохю в X (Twitter), - но "технически" те не обикалят само около Слънцето, защото гравитационното влияние на (главно) Юпитер означава, че планетите трябва да обикалят около нова точка в пространството."

"Планетите, разбира се, обикалят около Слънцето, ние просто сме педантични по отношение на ситуацията", добавя той. "Естественото мислене е, че ние обикаляме около центъра на Слънцето, но това се случва много рядко, т.е. много рядко центърът на масата на Слънчевата система съвпада с центъра на Слънцето."

Същото важи и за по-малките обекти, като планетите и техните луни. Земята и Луната обикалят около точка, която се намира на около 5000 км от центъра на Земята, макар че това се променя с отдалечаването на Луната от Земята.

Въпреки че тези факти вероятно няма да имат голямо влияние върху живота ви (ако не сте астрофизик), те все пак са интересни и напомнят, че почти всичко е малко по-сложно, отколкото вероятно са ви учили в училище.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви

 

Тагове: