С най-новата си дизайнерска концепция, BMW Vision Neue Klasse, BMW Group демонстрира как ще изглежда следващото поколение автомобили от основната марка BMW. Визионерският автомобил, който ще бъде представен за първи път публично на Международното автомобилно изложение IAA Mobility 2023 в Мюнхен, въплъщава ясен дизайнерски език с обширни повърхности и само няколко отличителни линии, които са сведени до най-важното.

Този подход акцентира върху отличителни черти като бъбрековидна решетка на BMW и извивката на Хофмайстер на графиката на страничните стъкла, придавайки на дизайна още повече усещане за BMW. В интериора следващото поколение на BMW iDrive гарантира уникално цифрово потребителско изживяване, което обединява реални и виртуални светове. Повишеното използване на вторични материали, ефективното производство и изцяло електрическото задвижване с шесто поколение BMW eDrive технология намаляват въглеродния отпечатък на Neue Klasse през целия жизнен цикъл на автомобила.

 

Нов дизайнерски език на BMW: ясен, елегантен, вечен

Екстериорът демонстрира дизайнерски елементи, които ще определят различните модели Neue Klasse. Той е ясен, елегантен, вечен. Изцяло електрическата архитектура на превозното средство отваря нови възможности за интериорния дизайн. „Дизайнът на Neue Klasse е типичен за BMW и е толкова прогресивен, че изглежда, че сме пропуснали цяло поколение модели“, обяснява Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design.

Мощните арки на колелата, прибраната остъклена част и стръмно наклонената напред предна част „нос на акула“ са характерни за BMW. 21-инчовите аеродинамични колела отдават почит на класическия дизайн със кръстосани спици, вдъхновен от моторните спортове. В същото време почти монолитната каросерия на автомобила със силни вдлъбнатини отпред и отзад, както и големи прозорци създават нова естетика.

Искрящото лаково покритие в цвятJoyous bright с финия си жълт нюанс подчертава приятелската, ориентирана към бъдещето индивидуалност на BMW Vision Neue Klasse. Контрастът се осигурява от черни странични прагове и брони. С по-висок процент вторични материали и значително намалено разнообразие от материали са направени целенасочени подобрения за подобряване на възможностите за кръговрат на материалите. Подобрената концепция за разглобяване също помага за оптимизиране на рециклирането на превозните средства от Neue Klasse.

Свежа интерпретация на характерните за марката дизайнерски елементи, като BMW бъбрековидна решетка и двойни фарове превръщат предната част на автомобила в зона за взаимодействие. Светлинен ефект с прецизна триизмерна анимация инициира интуитивно взаимодействие между човека и неговия автомобил веднага щом се приближи до автомобила. Елементите E Ink в долната част на страничните прозорци също присъстват във външния Welcomе режим, насочвайки вниманието към зоната на сензора, която активира автоматичното отваряне на вратата. Иновативната технология определя по подобен начин дизайна на задните светлини с 3D отпечатани светлинни елементи, които се простират на няколко нива и се контролират по целенасочен начин, за да създадат уникално впечатление за дълбочина.

 

Още по-добра визия: следващото поколение на BMW iDrive

Аналоговите уреди за управление са сведени до минимум в BMW Vision Neue Klasse. Взаимодействието човек-автомобил се осъществява чрез BMW Panoramic Vision, централния дисплей и многофункционалните бутони на волана. Потребителското изживяване се допълва от изпитаното гласово управление на BMW Intelligent Personal Assistant. По този начин следващото поколение на BMW iDrive предлага модерна интерпретация на типичната за марката ориентация към водача.

Както и при въвеждането на управлението с контролера BMW iDrive в централната конзола и с BMW Head-Up дисплея, марката отново е водеща в света с BMW Panoramic Vision, който ще се предлага за първи път в Neue Klasse. Информацията се проектира на идеалната височина в зрителното поле на водача и за първи път по цялата ширина на предното стъкло. Тази иновация допълва подобрения BMW Head-Up дисплей в производствените модели на Neue Klasse.

Ярките кадифени тъкани създават уютна атмосфера в интериора на BMW Vision Neue Klasse. Скосеният отгоре и отдолу волан, както и централният дисплей са монтирани на светлото арматурно табло. Поставката за зареждане на смартфони и оформеният от стъкло селектор на трансмисията са разположени на централната конзола. Всяка от предните седалки е прикрепена към пода само с една конзола, което увеличава пространството за краката отзад, където пътниците могат да се насладят на разточително усещане за простор на две отделни седалки. Дизайнът на интериора, който е напълно лишен от декоративен хромирани и кожени елементи, допринася за оптимизиране на CO2 баланса в производствения процес.

Производство с понижени емисии на СО2, технология BMW eDrive от шесто поколение

С производство, което напълно се отказва от използването на изкопаеми горива в новия завод в Дебрецен, както и със значително увеличено използване на суровини и вторични материали, произведени с намалени емисии на CO2, Neue Klasse осигурява значителни импулси за щадяща ресурсите индивидуална мобилност. Освен от оптимизирането на теглото, въздушното съпротивление и съпротивлението при търкаляне и интелигентното управление на топлината, високата енергийна ефективност във фазата на използване на автомобилите се осигурява преди всичко от тяхното електрическо задвижване с технология BMW eDrive от шесто поколение.

 

Вижте още: Нова специална версия от серията BMW 7 издържа на дрон, граната и едрокалибрени куршуми