Според данните, публикувани от Similarweb, популярността на ChatGPT може да е била краткотрайна, тъй като броят на посещенията на уебсайта е намалял за трети пореден месец. ChatGPT на OpenAI стартира през ноември миналата година, като надхвърли 100 милиона потребители, но започна да намалява през март, като от 8.7 минути, прекарани от потребителите на сайта, до август спадна на седем минути.

През юни и юли броят на активните потребители на ChatGPT спадаше с близо 10% всеки месец, но през август започна да се стабилизира, което накара експертите да смятат, че за спада е допринесло излизането на студентите в лятна ваканция. Similarweb съобщи, че през август потребителите на ChatGPT са намалели с 3% в световен мащаб, но посещенията на уебсайта в САЩ са се увеличили със скромните 0.4%.

"Една от версиите за спада на уеб трафика на ChatGPT през лятото е, че учениците не са били на училище, което би помогнало да се обясни защо тенденцията на трафика се стабилизира през август, когато учениците в САЩ се върнаха в класните стаи в края на месеца", се казва в доклада.

ChatGPT се използва предимно от хора в колежанска възраст, документира Similarweb в доклада си за август, като посочва, че те съставляват повече от една четвърт от възрастните, използващи инструмента за изкуствен интелект.

"Студентите, които търсят помощ за домашна работа, изглежда са част от историята", заяви пред Ройтерс Дейвид Ф. Кар, старши мениджър в Similarweb. Той продължи: "Процентът на по-младите потребители на уебсайта спадна през лятото и сега започва да се възстановява."

Според отделно проучване, проведено от Intelligent.com, студентите от бакалавърските и магистърските програми все по-често използват ChatGPT. В проучването са анкетирани 1223 студенти; 30% от тях са заявили, че са използвали ChatGPT за учебната си работа през академичната 2022/23 г.

Въпреки че изследваната група е малка, учителите изразяват загриженост, че по-голямата част от техните ученици използват ChatGPT в някаква степен и са внедрили софтуер в класната стая, за да открият дали дадена задача е била изпълнена с помощта на AI. Други училища дори са стигнали дотам да добавят насоки към процеса на кандидатстване, като в Юридическия факултет на Мичиганския университет се казва, че "кандидатите не би трябвало да използват ChatGPT или други инструменти за изкуствен интелект като част от процеса на изготвяне на документи".

Когато OpenAI пусна инструмента ChatGPT, той бързо се превърна в едно от най-бързоразвиващите се приложения в историята. Един от факторите, които допринасят за спада му, може да е, че става все по-неточен. Изследвания, проведени от Станфордския университет и Калифорнийския университет в Бъркли, установиха, че през март GPT-4 може да идентифицира прости числа с точност 97.6%. Същото проучване, проведено през юни, установи, че точността му е спаднала до шокиращо ниските 2.4%.

Снимки: Unsplash

Виж още: Учени искат да намалят консумацията на енергия на ChatGPT с по-ефективни чипове