От няколко дни Twitter отново привлича вниманието към себе си. Основната причина е постът на Илон Мъск, в който се съобщава, че считано от 15 април, Twitter ще показва на страницата For you само постове на проверени потребители. Това решение идва, след като компанията обяви, че до 1 април ще "ликвидира" предходната си програма за валидиране и всички стари отметки ще бъдат премахнати. Според новите правила синята отметка идва на цена от около 8 долара/месечно. Като бонус само този тип потребители ще могат да гласуват в анкети. По мнение на Мъск това е "единственият реалистичен начин да се справим с напредналите рояци ботове с изкуствен интелект". Според данни на The Information в началото на февруари в САЩ е имало само около 180 000 верифициране абонати на Twitter Blue, което предполага, че услугата далеч не е успяла да компенсира финансовия спад, който Twitter преживя след поглъщането на Мъск. 

Няколко дни преди съобщението стана ясно, че в интернет пространството е изтекла част от изходния код на Twitter. Информацията за първи път беше съобщена от The New York Times, като беше посочено и мястото, където важната част е била пусната - платформата GitHub. От Twitter моментално са изпратили известие за нарушаване на авторските права с искане за незабавно премахване на кода. Въпреки бързата реакция от социалната мрежа с основание се притесняват, че информацията може да е била видима за прекалено дълго време. Ето защо те се опитват да получат информация за това кой я е публикувал и кой се е възползвал потенциално от нея. Опасенията са, че кодът може да разкрие уязвимости в платформата, което ще улесни хакерите да се възползват от тези слабости за неправомерни цели. Резултатите могат да включват сваляне на сайта или кражба и продажба на данни на потребители.  
Позовавайки се на две лица, запознати с въпроса, Times заяви, че от Twitter смятат, че този, който е публикувал кода, вероятно е попаднал сред уволнените вследствие мащабните съкращения, предприети от Илон Мъск. Миналата есен Мъск се раздели с 44 милиарда долара, за да поеме контрол над социалната мрежа. Интересното е, че според информация на Times към днешна дата милиардерът оценява доста по-ниско своята инвестиция. В бележка към служителите, разясняваща нова програма за компенсиране с акции, Twitter е оценен на "едва" 20 милиарда долара - цена, отразяваща малкият състав на компанията и несигурното финансово положение на уебсайта. Освен това дневните приходи на компанията са намалели с 40% в сравнение с предишната година, след като повече от 500 от нейните водещи рекламни партньори са преустановили разходите си за платформата.  
Според Зоуи Шифър от Platformer Мъск е казал на служителите си, че вижда "ясен, но труден път" към оценка от 250 милиарда долара - хипотетичен резултат, който би направил сегашните акции на компанията 10 пъти по-скъпи в бъдеще. Мъск заяви, че Twitter ще позволи на служителите да продават акции на всеки шест месеца - политика, подобна на тази, която се прилага в SpaceX. Според Мъск програмата ще даде на служителите "ликвидни акции", като същевременно ще ги предпази от "ценовия хаос", който се появява при акциите на публично търгувана компания. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Apple следи служителите си, за да идват поне три пъти седмично на работа