Компанията Micron някак е успяла да побере 1.5 TB сторидж в миниатюрна microSD карта с размерите на човешки нокът. Наречена i400 Industrial microSD, тя бе обявена на Embedded World 2022.

Ако сте почитатели на преносимия гейминг, това може да бъде интересно решение като обем, особено на фона на това, което Switch предлага като вграден сторидж. За съжаление i400 Industrial не е най-бързата - скоростта от 30 MB/s не е перфектна за зареждане на игрите във вашия Steam Deck, но ако сте готови да изчакате няколко секунди, портативната система на Valve поддържа до 2 ТВ карти, така че ще може да разширите значително мястото за съхранение. Същото се отнася и за новите смартфони, които поддържат до 2 ТВ.

Самата карта памет е мъничко инженерно чудо. Micron използва своя 176-слоен 3D NAND, за да осигури такова голямо пространство в толкова компактна площ. Колкото повече слоеве има, толкова повече битове могат да се поберат в една зона и плътността на паметта скача. Технологията е относително нова, тъй като бе обявена през 2020 г. и едва наскоро се ползва в SSD дискове.

Следващата стъпка на Micron е 232-слоев 3D NAND, който ще отбележи нов голям скок в плътността на паметта.

Снимка: Unsplash

Виж още: Онлайн версията на Photoshop става (почти) безплатна

 

Тагове: