Realme представи GT Neo 5, телефон с 240 W зареждане. За да добиете представа колко голяма стойност е това, заряд от 0 до 50% отнема едва 4 минути, от 0 до 100% се равнява на 10 минути. Но как стигнахме дотук и имаме ли нужда от толкова бързо зареждане?

Започваме от самото начало. В батериите има клетки, състоящи се от два електрода (положителен и отрицателен) и електролит. Тази комбинация катализира реакции, които превръщат съединения в нови вещества. С течение на времето в електродите се образуват йони, които задвижват поток от електрони към отрицателния изходен край на батерията. Това доставя електрически заряд на телефона. В обикновените батерии тези реакции са еднократни, но в акумулаторните литиево-йонни батерии (които са стандарта за електроуреди), реакциите са многократни.

След като установихме как точно работят батериите, време е да обясним различните скорости на зареждане. Вече знаем, че процесът включва преминаване на ток през батерията, чиито стойности могат да варират. Това се отнася и за напрежението. За да не се стига до неприятни инциденти, има един много важен компонент, наречен charge controller (контролер на зареждане), който се грижи за това да няма опасни пикове в тока. Допустимото количество ток най-често се определя от софтуера на смартфона.

Телефоните използват различни USB кабели и това не е случайно. Освен че са лесни за намиране в днешно време, те имат наистина стабилен и добре дефиниран стандарт за зареждане, наречен USB Power Delivery Specification. Не липсват вариации: USB 1.0, 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 и USB4. Версии 1.0 и 2.0 са твърде стари, за да комуникират със съвременните смартфони. По-новите стандарти позволяват използването на USB Power Delivery (USB-PD). В комбинация с него USB 3.1 има максимална изходна мощност от 48 V (240 W).

Тук е моментът за едно много важно уточнение – смартфонът трябва да е в пълен хармоничен баланс с адаптера и кабела. Ако един от тези три компонента не комуникира безупречно с останалите два, автоматично се преминава към най-ниската възможна скорост на зареждане. Предвид че все повече производители не включват зарядни комплекти в кутията на смартфона, внимателно се запознайте с поддържаните от мобилното устройство стандарти и гледайте адаптерът и кабелът да са съвместими с тях.

И все пак USB стандартите са по-скоро насоки, а не непреодолими граници. Стандарти за бързо зареждане като Qualcomm Quick Charge, са способни да надхвърлят максималното напрежение на USB спецификацията и ето защо тези малки адаптери могат да прекарат огромно количество ток в телефона за отрицателно време. Крайният резултат - зареждаме устройствата си за броени минути, вместо да чакаме по няколко часа.

Предвид колко зависими сме вече в живота и работата от смартфоните, безкрайно удобно е да знаеш, че за броени минути може да възстановиш заряда им. Само че като всяко друго нещо и това си има цена. Тези високи скорости по-бързо износват батериите и намаляват цялостния им живот. Ако зареждането е по-бавно, тогава пък винаги трябва да следим колко процента батерия ни остават, за да не изпаднем в неловка ситуация. Винаги едното е за сметка на другото, въпросът е кое намирате за по-важно.

 

Снимки: Unsplash 

Вижте още: Наръчник за избиране на смартфон (за напреднали)