Подобно на хората, някои слонове може да имат по-голям талант за решаване на пъзели от други, сочат нови изследвания от тази седмица. Изследването на диви азиатски слонове в резерват за животни установи, че само някои от тях са готови и способни да решат пъзел, който предлага храна като награда, а още по-малко са разгадали и трите вида пъзели.

Слоновете са добре известни със своята интелигентност и сложен социален живот. Някои изследователи дори твърдят, че тези качества са достатъчни, за да се смятат слоновете за самодостатъчни - характеристика, която принципно се приписва само при хората и бонобо. Според водещия автор на изследването Сара Джейкъбсън, докторант по психология, изучаваща познанието на животните в CUNY Graduate Center и Hunter College, все още не знаем много за интелигентността на слоновете, включително как тя може да варира между отделните индивиди.

За да разбере по-добре тази променливост, Джейкъбсън работи с други изследователи, които в продължение на шест месеца изучават дивите азиатски слонове, живеещи в резервата Salakpra Wildlife Sanctuary в Канчанабури, Тайланд. Екипът инсталира в целия резерват кутии, съдържащи плодове джакфрут, които са лесно откриваема и обичана храна за слоновете. Кутиите са оборудвани с три отделения, всяко от които трябва да се отвори по различен начин, за да се получи достъп до съответното лакомство. След това използвали камери, за да видят дали и как слоновете ще разберат как да решат пъзелите.

По време на изследването 77 слона се приближили до кутиите, като 44 от тях решили да взаимодействат с кутията, когато я видели за първи път. В крайна сметка 11 слона успяват да решат поне един от пъзелите, съдържащи плодове, осем решават два от пъзелите, а пет решават и трите.

Резултатите на екипа са публикувани по-рано този месец в списание Animal Behavior. А един от най-умните слонове, наречен М028, може да се види в този видеоклип в YouTube как отваря и трите отделения.

"Това е първото изследване, което показва, че отделните диви слонове имат различно желание и способности за решаване на проблеми, за да си набавят храна", казва Джейкъбсън в изявление на Центъра за висше образование на CUNY.

Резултатите изглежда също така показват, че иновациите при слоновете се влияят от няколко фактора, подобно на тези при хората. Например слоновете, които са решили най-много пъзели, са склонни да правят многократни посещения до кутиите и като цяло са по-упорити.

Джейкъбсън твърди, че по-внимателното изучаване на иновациите при слоновете и други животни може да ни позволи да намерим начини да осигурим оцеляването им в места, засегнати от човешката дейност.

"Това е важно познание, защото начинът, по който животните мислят и правят нововъведения, може да повлияе на способността им да оцеляват в среда, която бързо се променя поради присъствието на човека", казва тя.

Снимки: Unsplash

Виж още: Най-отровната медуза в света може да бъде обучена