Open AI се появява в голяма част от новинарския поток, а заедно с него и името на главния му изпълнителен директор Сам Алтман. Но той като че ли не знае почивка и едва на 38 години е решен да открие тайните на борбата със стареенето. Изпълнителният директор на технологичната компания ChatGPT, чиято стойност е близо 30 милиарда долара, води здравословен начин на живот, като част от рутината му включва приема на лекарството метформин. Метформинът е сред група лекарства, наречени "сеноморфици" - медикаменти, обещаващи да укротят стареещите клетки, които са спрели да се размножават, но не умират - заради което са получили прозвището "зомби клетки".  
Рапамицинът е друго доказало се в исторически план лекарство, което учените проучват за въздействието му върху застаряващите човешки клетки. Но все още не е ясно дали насочването и елиминирането на тези клетки е нещо, което можем да правим безопасно. 
Въпреки че вече не се делят, този тип клетки все още са активни и освобождават молекули, които могат да предизвикат възпаление. Това не означава, че те са изначално лоши; някои от тях действат като критични защитни механизми срещу рак, а също така могат да допринесат за правилното заздравяване на рани и дори да помогнат за развитието на ембриона. 
Но с напредването на възрастта те се натрупват в организма и техните секрети могат да започнат да допринасят за множество свързани с възрастта заболявания, включително сърдечни болести, болест на Алцхаймер, артрит, проблеми с белите дробове и бъбреците. Те отдавна са цел на изследователите, които смятат, че премахването им - по много целенасочен начин - може да бъде нов начин за забавяне на стареенето. 
В допълнение към повторното използване на стари лекарства като метформин и рапамицин, които намаляват секрецията, учените работят и върху повторното използване на други съществуващи лекарства в нови лекарствени комбинации, наречени "сенолитици", за да изхвърлят някои "зомби клетки" от организма.   


Д-р Джеймс Къркланд, изследовател на процесите при стареене в клиниката "Майо", е изпробвал медикамента дазатиниб в комбинация с растително съединение, наречено кверцетин, върху мишки и (в някои много малки опити) върху хора. 
Мишките, лекувани с това комбинирано лекарство, са живели по-дълго, а хора с възрастово белодробно заболяване, които са изпробвали комбинацията в продължение на три седмици, са можели да ходят по-бързо и да стават по-лесно от стол в края на периода на изследването, коментира Къркланд пред Business Insider. 
Но комбинацията се нуждае от още много тестове, преди да се счита за безопасна за всички. 
"Тези лекарства не са нещо, което широката общественост трябва да приема", каза Къркланд. "Те не са предназначени за превенция. Това, за което ги използваме, е при много сериозни състояния." 
Той се надява, че "през следващите пет години някои от тези неща могат да подействат при някои състояния", като например нелечими ракови заболявания, включително глиобластом. 
Къркланд пояснява, че "неща като упражнения и диета също могат да намалят тежестта на сенесцентните клетки". 
"Проблемът е, че хората не искат да го правят", казва той. "Ще трябва да се стигне до момент, в който правилните интервенции ще се избират за правилния човек, като се използват правилните насоки." 

Снимки: Unsplash

Виж още: Космически телескоп откри вода около мистериозна комета