Ново проучване на Gartner ни разкрива бъдещето на „Интернет на нещата“ (мрежа от обекти, оборудвани с вградена технология, която им позволява да комуникират, усещат и взаимодействат с вътрешното си състояние или външната среда) – през 2020 г. около 26 млрд. устройства ще бъдат свързани помежду си. Това ще генерира бизнес и търговия на стойност от около 1.9 трилиона долара.

 

Според проучването броят на смартфоните, таблетите и персоналните компютри в употреба ще бъдат само около 7.3 млрд., което е почти една трета от всички свързани устройства. Това означава, че следващата изчислителна революция няма да стане сред „обичайните заподозрени“ (PC/смартфон/таблет), а в други сектори – здравеопазване, застраховки, домашни уреди и автомобили.

 

Ако данните се окажат точни, това означава огромно увеличение на свързаните устройства. През 2009 г. броят им, в платформата „Интернет на нещата“, е сравнително малък – 900 млн. В момента най-големи участници в тази платформа са от производствения сектор (15%), здравеопазване (15%) и застраховки и осигуровки (11%).

 

Терминът „Интернет на нещата“ (Internet of things) e разработен от Кевин Аштън от MIT през 1999 г. Това са интернет свързани устройства, които са достатъчно интелигентни, за да взимат самостоятелни решения. Всички са взаимосвързани и постоянно споделят информация, върху която базират тези свои решения. По-рано се смяташе, че разпръснатите устройства могат да бъдат свързани само чрез RFID (радиочестотна идентификация). Това вече е възможно и чрез технологиите като NFC, баркодове, QR кодове и дигиталните водни знаци, които да се използват за „отбелязване“ на джаджите и тяхното включване в общата схема.

 

 

„Интернет на нещата“: Възможности

Когато свързани устройства, които могат да взимат умни решения, започнат да си комуникират едно с друго, тогава можем да очакваме невероятни неща. Съвсем скоро можем да станем свидетели на сценарии, които сякаш са взети от фантастичните филми. Представете си, че будилникът ви е част от „Интернет на нещата“, което автоматично означава едно – той е свързан и с други устройства. Нагласили сте алармата за 8.00 сутринта, тъй като трябва да отидете на важна среща в офиса. Но какво се случва, будилникът получава съобщение, че срещата е отложена с 45 минути. Това може да доведе до няколко важни промени, които да ви спестят време:

 

• Ще отложи алармата с 45 минути, за да получите повече сън
• Автомобилът ви автоматично стартира (и той е интелигентен), за да се разтопи снега и леда, който го е покрил. А и купето ще се загрее до стандартна температура. Тази процедура също ще се отложи с 45 минути, разбира се.
Кафе машината ще започне да прави предвиденото кафе, но 45 мин. по-късно
• Представете си, че е станал пътен инцидент на магистралата. Пътят е затворен. Тази информация ще бъде изпратена до будилника, автомобила и кафе машината, за да се настроят според променената ситуация.
• Ако автомобила разполага с малко гориво, ще предаде тази информация на будилника, който ще ви събуди по-рано, за да имате време да се отбиете през някоя бензиностанция.

 

Всъщност, вече много стартъп компании започват да работят по тази концепция, а дори вече показват и добри резултати. Sparked, холандска компания, поставя сензори на крави. Ако дадена крава се разболее или не се чувства добре, сензорът изпраща съобщение до фермера. „Интернет на нещата“ е бъдещето, но не само в сферата на удобството. Това е възможност за младите компании, но и възможност за бизнеса като цяло. Цялата тази свързаност трябва да има и много добра защита, тъй като нашите къщи, нашите автомобили могат да станат цел на хакерски атаки.

Тагове: