Тази сутрин FIFA, глобалният орган за управление на световния футбол, обяви стартирането на своя собствена услуга за стрийминг. FIFA+ предлага на абонатите предавания на живо от мъжки и женски мачове, както и множество оригинални сериали и документални филми. Платформата също ще бъде дом на огромен архив от по-стари срещи от предишни световни първенства, както и новини, статистика и собствена фентъзи лига.

Но това, което вероятно основно ще привлича потребителите, са мачовете на живо, като FIFA казва, че ще показва „еквивалент на 40 000 срещи на живо годишно“. При стартирането ще виждаме около 1400 мача на месец, като тази цифра „нараства бързо“, докато се приближим до 4000 на месец. Оригиналните сериали, включително документални филми за Роналдиньо, Дани Алвес и Луси Бронз, ще дадат още причини на потребителите да ползват платформата.

При стартирането си FIFA+ ще се издържа с реклами, което означава, че поне засега достъпът е безплатен. Но потребителите не трябва да очакват, че ще наблюдават стрийминг на живо от някоя от големите футболни лиги. В крайна сметка европейският футбол е голям бизнес и FIFA няма възможност (или пари) да започне стрийминг на срещи от Англия, Испания, Германия, Франция и Италия. Вместо това FIFA ще се съсредоточи върху по-малко добре представени състезания, където правата за стрийминг не са обвързани. Hollywood Reporter предполага, че всички местни мачове от Мексико, Дания, Полша и Ангола ще бъдат включени.

Струва си да се каже също, че докато FIFA се надява да привлече внимание преди Световното първенство през 2022 г., няма да можете да гледате на живо тези двубои. Това, подобно на големите национални лиги, е твърде ценно, за да се предава безплатно, и е вероятно тези права да бъдат строго пазени. Но въпреки че FIFA+ засега може да изглежда като евтина идея, тя бележи нещо като промяна в начина, по който футболът на живо може или ще бъде достъпен от по-голямата част от неговите фенове. Това изглежда сякаш FIFA тества пазара за дълго обсъждания, макар и често отхвърлян „Netflix за футбол“.

В цяла Европа големите доставчици на платена телевизия предлагат смайващи суми, за да осигурят правата за излъчване на футболни мачове на живо. В Обединеното кралство например най-новата сделка беше оценена от Sky News на около £5.1 милиарда (6.6 милиарда долара) за правото да се показва футбол. От тази цифра Sky, собственост на Comcast, плати 4.5 милиарда британски лири (5.8 милиарда долара), като BT Sport, Amazon и BBC плащат останалата част. Но въпреки предлаганите цифри много клубове смятат, че не получават достатъчно голяма част от приходите.

Това е най-общо казано, защото разходите за управление на голям футболен клуб са се повишили до небесата, а COVID-19 не помогна с нищо. Инфлацията в трансферните суми (колко струва закупуването на играч) и заплатите след 18 месеца почти несъществуващи приходи накара дори исторически богатите клубове да ударят финансовите спирачки. Барселона момента се опитва да излезе от дупка от 1.56 милиарда долара, като продава NFT активи (наред с други неща). Тези, които оцеляват и процъфтяват в момента, често са собственост на петро-държави, които финансират клубовете, за да подобрят обществения си имидж на запад.

Снимки: FIFA/Unsplash

Виж още: Поредицата FIFA изглежда ще се казва EA Sports Football Club