Aniventure Comic Con 2017 може и да приключи, но още дълго можем да говорим за него. Вече ви разказах за моето приключение на най-големия и най-якия български фестивал и ви запознах с един от комикс художниците, които гостуваха за първи път на българска земя - The Awkward Yeti. Сега искам да ви представя и една по-различна гледна точка върху любимия ни косплей.

Всяка година, още преди до Aniventure да се появи лейбъла Comic Con, на фестивала за японска и нърд култура идваха специални гости. Чуждестранни косплейъри, които влизат в ролята на съдии на колосалното ни косплей шоу. Тази година журито се състоя от Calypsen Cosplay, Okkido Cosplay, Nightcold Creations, Germia и Tine Marie Riis. И в понеделнишкия следобед след фестивала имах възможност да се срещна и да си поговоря с двама от тях. Полякинята Calypsen, чието истинско име е Марта, и французина Nightcold, или просто Луи. И тяхната история вдъхнови това толкова нетипично за HiComm заглавие.

Журито на Aniventure Comic Con 2017. Отляво надясно: Tine Marie Riis, Okido, Germia, Calypsen и Nightcold

Всичко започва преди година. Марта, едно „доста обикновено момиче, което обича фентъзи, фантастика и да играе игри“, вече е на втората година от образованието си по компютърна графика и анимация. За него плаща изцяло от приходите си като професионален косплейър – участия в различни рекламни кампании и събития, даване под наем на собствените си костюми на кино и гейминг студиа и създаване на костюми за любители на косплея (commissions). Един ден в списъка й с последователи в Instagram и Facebook се появява име, което самата тя с интерес следва от няколко години. Nightcold е един от любимите й европейски косплейъри заради впечатляващите брони, които създава, и внушителния му десетгодишен опит на сцената. Марта набира смелост и му пише. И това се оказва само първият от многото й многочасови чатове с французина Луи, който освен косплейър е и вокалист в метъл бандата Breakhead.

Calypsen като Nova от StarCraft. Снимка: Studio Zahora

Чатовете бързо прерастват в приятелство и в един момент Марта решава да се оползотвори лятната си ваканция от университета, като посети Париж.

„Беше както във филмите“, разказва Луи за първата им среща. „Погледите ни се срещнаха и знаех, че прекрасната ми връзка със самия себе си приключва. Знаех, че ако не опитаме да бъдем заедно въпреки разстоянието, и двамата ще съжаляваме." В крайна сметка се оказва, че разстоянието изобщо не е проблем. Заради натоварените им графици времето минава бързо. Марта заляга над книгите, създава костюми по поръчка постоянно и се подготвя за собствените си изяви с костюми на силни женски персонажи от научнофантастични и фентъзи филми, книги и игри. Луи пък дели времето си между бандата, видео проекти, новото си студио за сценични костюми и това да създава още оригинални костюми от комикси на DC, Marvel и игри като легендарния му Батман косплей от Batman Beyond, към чийто костюм добавя броня по своя идея, вдъхновена от филмите на Кристофър Нолан – The Dark Knight.

Nightcold като Батман от Batman Beyond. Снимка: Kosupics

Косплеят се оказва и основната причина да успяват да се виждат на живо. Именно така те се озовават на Aniventure Comic Con 2017. След като организаторите канят Calypsen, тя предлага да доведе със себе си и Nightcold. "За нас това се оказа перфектният ритъм", коментира Марта. "Имаме свой самостоятелен живот, а когато сме заедно, косплеят ни довежда до красиви места като в този парк тук, в центъра на София (градинката пред Народния театър). С приключения из различни държави и среща с фенове на нещата, които и ти обичаш.“

След тези думи на Calypsen започна ентусиазирано ръкомахане и весело обсъждане на току-що изминалия Aniventure. „Толкова много неща се случваха едновременно! Даже не успях да видя всичко!", споделя Марта. "Това със сигурност вече е едно от любимите ми изложения!”

Calypsen като Mercy от Overwatch. Снимка: Made by Dobrochna

Ентусиазмът и на двамата не стихва, докато обсъждаме подробно пищното косплей шоу, на което публиката на Aniventure се наслади. „Това е едно от най-големите косплей състезания, на което съм журирала“, коментира Марта. „Имате толкова много косплейъри! Невероятно е! Нещото, което наистина ме впечатли, беше това колко сплотени са всички. Като едно гигантско семейство са. Всички се радваха на победата на другите.“ „Да, и във всеки от тях се усещаше толкова много мотивация и любов към това, което правят“, включва се Луи в разговора. „Много от българските косплейъри дори не бяха с костюми от някоя популярна игра или аниме. Бяха избрали герои, които всеки от тях истински обичаше. И това се виждаше в старанието, което бяха вложили в костюмите и изпълненията си. Радвам се, че не станах свидел за пореден път на големия проблем, който имаме в много европейски държави – косплейъри да правят костюм само защото е от популярен към момента развлекателен продукт. Българските косплейъри косплейват заради самите себе си. Не за награди, не за слава или популярност, а от чиста любов към косплея и субкултурните течения, в които се припознават. Това е най-добрата им черта – че се наслаждават на героите, които косплейват.“

Nightcold като Scorpion от Mortal Combat на Aniventure Comic Con 2017. Снимка: Андрей Спиридонов

Изглежда българските косплейъри са изненадали Calypsen и Nightcold с още нещо – гигантски групи, излизащи на сцената. За Марта груповият косплей досега е означавал само 3 - 4 човека заедно. За Луи най-големият шок бил, че групите не просто са тичали по сцената и са крещели реплики от съответното аниме, а че косплейърите в тях наистина изиграват цели сценки. И се наслаждавали на всеки момент, прекаран на сцената. „За мен това е дефиницията за косплей“, казва той. „Да отидеш на изложение с приятели, да се качиш на сцената с тях и просто да се забавляваш. Видях косплейъри, които е очевидно, че са и приятели в истинския живот. И само мога да си представя какви спомени имат след всяко събитие. Побиваха ме тръпки, докато гледах всички на сцената на Aniventure. Насладих се на всеки момент от шоуто.”

"За мен това [което българските състезатели правят] е дефиницията за косплей" - Nightcold.

Двамата с Марта не крият колко трудно им е било да раздадат наградите заради разнообразните изпълнения и изпипаните костюми. Както и колко зашеметени са от страхотната българска публика: „Певец съм в метъл банда. Свикнал съм на силен шум, но това, което чух на Aniventure, беше абсолютна лудница! Публиката крещеше с цяло гърло за всеки косплейър на сцената. Но най-лудият момент беше по време на K-Pop шоуто! Още не чувам добре!“, ухилен заявява Луи.

Calypsen като Valkyrie и Nightcold като Thor на Aniventure Comic Con 2017.

Ще ви спестя колосалния спор за качеството на сериала "Викинги", който последва, както и десетминутното фенбойстване на мен и Марта по стария френски картуун Galactik Football. Няма да ви стигне цял час да изчетете всичко. Но пък няма да пропусна да предам посланията, които Calypsen и Nightcold оставиха за българските косплейъри. "Не се страхувайте!", започна Марта. "Особено на сцената. Не бягайте!". "Но преди всичко", включва се Nightcold, "продължавайте да бъдете такива, каквито сте. Защото вие правите истински косплей! И държите косплей вселената жива!"

До следващия Aniventure Comic Con! Ще се видим там!

 

Откриваща снимка: Studio Zahora/ Benoit Rugraff

Тагове: