Пълна лудница! Това е може би най-точното описание за миналия уикенд. Любимият ни фестивал Aniventure се завърна за 12-ото си поредно издание – по-голям и по-грандиозен от всякога както благодарение на всички усилия на приятелите ни от Nakama за последното десетилетие, така и благодарение на съорганизаторите от Key Events, които за първи път докараха лейбъла Comic Con в България! Наистина няма място за спор. Това е най-големият фестивал в страната, отдаващ чест на членовете на всички възможни нърд субкултури – от анимари и манга почитатели, през киномани и комикс маниаци, та чак до геймъри, ларпъри и графити художници. Както и най-забавното, най-зарибяващото и най-предразполагащото за харчене на пари място, пълно с оригинални стоки от филми, игри и анимета, след които да карате на солети до края на месеца,но да не съжалявате изобщо.

Аз лично изкарах жестоко! Но имам едно признание. Не успях да видя всичко. Не успях да се включа в любимите ми работилнички или отново да хвана тесте за Magic: The Gathering. Не успях да гледам турнирите, да поиграя Mario + Rabbids Kingdom Battle на щанда на Ubisoft, нито да разцъкам ретро аркадните машини в гейминг зоната. Тя изглеждаше просто великолепно и в нея се роди най-точното определение за навалицата от хора, изсипали се в Inter Expo Center миналия уикенд: „Ако всички в нея си поемат дъх едновременно, поне 10 човека ще колабират“. 

И наистина на Aniventure Comic Con 2017 просто имаше адски много неща, които да видиш, и адски много хора, с които да се опитваш да се разминеш. Все още нямам представа колко хора бяха на изложението, но предположението ми е за повече от 20 хил. посетители. Радвам се, че имах възможността да разгледам щандовете, преди вратите официално да отворят в събота. Но дори без посетители изложението изглеждаше гигантско и изненадващо богато. И имах възможност да кажа по едно бързо "Здравей!" на някои от приятелите ни, които присъстваха на Aniventure Comic Con 2017, като Logitech, AOC и Philips, Samsung, HBO, FOX и много, много други.

И на симпатягите от Манга Академия и страхотната Анна "Rikae" Цочева, която нарисува последната ни корица. Снимка: Иванка Иванова

Преди 10:00 в зала 2 на Aniventure Comic Con Ozone.bg донагласяха масите в гигантската си зона за настолни игри, където по-късно се проведе и състезание за създаване на оригинална настолна игра. По щандовете продължаваха да се нареждат стоки. Доброволците-нинджи на Nakama подготвяха календари с косплейъри и нашия последен брой за раздаване. FOX тестваха апаратурата си за създаването на атрактивни снимки на зелен екран, които вкарваха посетителите в ужасяващ зомби апокалипсисHBO доизлъскваха Железния трон, на който за секунда всеки можеше да е властелин на Седемте кралства. Можете да разгледате всички снимки от двата дни на страницата на телевизията.

Щом хората започнаха да нахлуват в Inter Expo Center, щандовете бързо започнаха да се опразват от артикули, зоните да се пълнят, а пред "снимачните площадки" на HBO и FOX - да се образуват гигантски опашки. За капак - можеше да си купиш фигурки, настолни игри и халби за бира от един назгул, молещ за помощ. 

Това беше моментът, в който бързо изхвърчах навън, за да посетя LARP (Live Action Role-Playing) селото и Дрон Арената. Както предположих, 20 минути по-късно нямаше шанс да се добереш до лъкове, с които да стреляш, или да направиш снимка на спокойствие на някой случаен орк, елф или рицар. През следващите два дни тълпата отвън стана толкова голяма, че се отказах да наблюдавам турнира по бой с мечове и излизанията ми отвън се ограничиха до зяпане на талантливи български графити художници, които създадоха красоти като тази на откриващата снимка на статията, и отдих на прохладна сянка с ледена бира и топли пуканки, осигурени от кина Арена, в ръка.

Aniventure Comic Con: единственото място в България, на което можеш да снимаш орк, а на заден план да хванеш как ларпър си лакира ноктите

Наложи се да изпусна официалното откриване на фестивала, което можете да изгледате тук, но причината определено си заслужаваше. Имах интервю с един от любимите ми създатели на уеб комикси - Ник Селук. Той е човекът зад The Awkward Yeti и популярната поредицата Heart and Brain. Очаквайте интервюто следващата седмица!

Нещо, което обаче нямаше шанс да изпусна, беше любимото ми гейминг косплей ревю, което по традиция се провежда първия ден. Този път ще се въздържа да пиша подробно за него, сигурно ви е втръснало да четете фенските ми писания за страхотните ни български косплейъри. Все пак ще спомена четиримата мои фаворити от деня: Жокера, изигран от Александър Зиновиев - Зин, и цялата група Injustice: Gods Among Us; Auriel от Diablo III/Heroes of the Storm; Goa Megara от Monster Hunter 3 на Вени Попова; и Mad Moxxi от Borderlands на Ирина Цапрева, която се надявам да бъде следващата ми "жертва" за интервю с български косплейър. Журито, в което влизаха петимата гости косплейъри - Calypsen Cosplay, Okkido Cosplay, Nightcold Creations, Germia и Tine Marie Riis, - изглежда също бяха на моето мнение. Сред наградените, списък на които можете да видите тук, бяха именно Зин и Ирина. И като споменах журито - съвсем скоро очаквайте интервюто ми с Nightcold и Calypsen, което проведохме след края на Aniventure Comic Con 2017. Също като мен и всички останали посетители на феста, те са напълно очаровани от костюмите и изпълненията на нашите косплейъри и искат да ни гостуват отново догодина. 

След забавното шоу трябваше някак да премина през морето от хора (имаше момент, в който се молех за лодка), за да стигна до една от конферентните зали на Inter Expo Center. Беше време с цялата HiComm банда да отидем на специалната пресконференция с двамата гостуващи актьори от хитовия сериал "Игра на тронове" - Кейша Касъл-Хюз, играеща Обара Пясък, и Том Влашиха, който вдъхна живот на любимия ни Безлик - Джакен Х'Гар. Запис на цялото събитие можете да видите тук

Чак след нея проимах време да се хвърля свободно в някоя от хилядата активности на фестивала. Вместо това пръснах още един куп пари за гривни, тежки метални медальони, чаши, манга, комикси и, разбира се, тениска от приятелите ни от Гейм аф Тронс (да, говорех от личен опит за карането на солети до края на месеца). След това дойде време за награждаването и лека-полека да започнем да опразваме залите. Поне до следващия ден.

Специалният ни автограф от Том Влашиха - Джакен Х'Гар от "Игра на тронове"

Положителните емоции на него продължиха с пълна сила в претъпканите зали на Inter Expo Center. Не че на някой му пречеше "интимната" атмосфера. Раздаваха се безплатни прегръдки, хора се биеха със светлинни мечове при щанда на 501st Legion - Romanian Outpost, други пък забатачваха целия трафик, за да се снимат с любимите си косплейъри. Другарче в нужда се познаваше, за да пооправи нечий грим във външната зона, да закрепи някое паднало парче от костюм или да поръча бургери за цялата тайфа.

Неусетно дойде времето за косплей шоуто на втория ден и много съжалявам, че няма как да предам чрез думи нечленоразделните писъци, които най-адекватно описват колко епично беше то! Незабравим спектакъл, накрая на който ме беше яд, че няма награди за всички. Изключително радостна съм от факта, че Радослав Петров ще представя България за втора поредна година на Euro Cosplay, част от MCM Comic Con London. Наградата му беше връчена от наместника на японския посланик в България (облечен с костюм от One Piecе) за въплъщаването на Радо в образа на Maleficent от оригиналната анимация на Disney - "Спящата красавица". Заслужени призове прибраха атрактивната група The Venture Bros, Тодор Костов като Captain Harlock от Space Pirate Captain Harlock, Gertrude от комикса I Hate Fairyland и др. Като абсолютен прецедент дойде победата на Karasu от Kubo and the Two Strings, които взеха и трите награди на публиката. А преди да преминете към снимките, трябва да изразя и малкото си разочарование, че групата Teen Titans и Кармила от Vampire Hunter D не взеха по-големи награди, защото бяха впечатляващи. Надявам се сме крещели достатъчно силно за тях, че да са разбрали колко много ни харесаха.

След това на голямата сцена се проведе специален панел с актьорите от "Игра на тронове", изиграха се две симпатични сценки и бяха раздадени последните награди. И както вече е традиция, Aniventure Comic Con завърши с разтърсващо K-Pop шоу.

Знаете ли, когато пътувах към феста в неделя, чух един интересен разговор в метрото. Няколко десетгодишни хлапета разпалено казаха на придружаващия ги възрастен: "Искам всеки ден да е Aniventure Comic Con!". Какво повече мога да ви кажа от това? Трябваше да бъдете там. Но сега поне знаете - не го пропускайте догодина!

Снимки в галериите: Иванка Иванова.