Не много събития заслужават да слезеш от самолета и директно да отидеш на тях въпреки липсата на качествен сън в продължение на седмица и крайното изтощение след отразяването на IFA. Aniventure 2016 е точно такова събитие. За втора поредна година най-големият фестивал за аниме, манга, игри и японска култура се състоя в залите на Inter Expo Center. За първи път на него се събират малко над 8 хиляди посетители. И точно както на Aniplay 2016, веднага щом прекрачите вратите, попадате в един друг, по-цветен и по-вълнуващ свят.

 

Ден за гейминг

За съжаление пропуснах голяма част от най-любимия ми момент от Aniventure заради часа на полета ми от Берлин - гейминг косплей* шоуто, което се провежда през първия ден на феста. За още по-голямо съжаление това, което видях, не ме впечатли толкова, колкото миналогодишните представяния. Все пак имаше изпълнения със страхотна бойна хореография, като тези на Mortal Kombat и Assassin’s Creed (Ецио и Борджия бяха личните ми фаворити на Ден 1). Както и някои невероятно добре изглеждащи дизайни.

Наградата от журито "Най-добър костюм" получи Captain Miss Fortune от League of Legends, а публиката гласува за впечатляващия женски Archangel от Heroes 7. По отношение на сценично представяне наградите отидоха при Ragdoll Poppy от LoL и Murloc от World of WarCraft. Вотовете на публиката и журито се различаваха и в категорията “Най-близък костюм до оригинала”. За моя радост призовете отидоха при Jin Seo Yeon от Blade and Soul (гласувана от публиката) и Cesare Borgia и Ezio Auditore от Assassin’s Creed, които разбиха и с изключително драматично изпълнение и вълнуващ дуел, на който успях да се насладя лично.

 

Кадър от представянето на Cesare Borjia и Ezio Auditore

 

Един от косплейърите, които интервюирахме за последния ни брой, Андрей Христов - Андро, прибра наградата за Най-добър реквизит за изработеното от него оръжие на Soldier 76 от Overwatch. Успях да се израдвам на костюма му лично чак на втория ден от Aniventure 2016, когато дойде за снимка на щанда на HiComm. Неговите снимки, както и на много други косплейъри, от страхотната ни отпускарска ложа може да видите тук.

Бях си наумила да посветя Ден 1 от фестивала на пребиваване в гейминг зоната. Заради по-големите мащаби на Aniventure 2016 и няколкото хиляди уникални неща, които можеха да се видят, за съжаление трябваше да се откажа от нещо и този път това бяха електронните спортове. Основна причина за решението ми беше фактът, че гейминг халето беше претъпкано! Gplay бяха организирали зоната по визуално впечатляващ начин, чиято атмосфера и атрактивна визия трудно се улавят от фотоапарат.

 

Gaming Heaven

 

Едновременно се провеждаха поне 3 турнира и в един момент циркулирах нонстоп между голямата сцена и зоната за StarCraft II. Oколо компютрите и конзолите за свободна игра беше бъкано от посетители, твърдо решени да се докопат до премиум компютрите и периферия. Да не говорим, че тук бяха и щандовете на Intel, Lenovo, TP Link и други технологични компании, на самите Gplay, където се продаваше страхотна гейминг периферия, и на Ubisoft Sofia. Българското студио беше едно от най-активните в залата, като в ролята на промоутъри бяха влезли членове на Developer Team-а. Ще се възползвам от това местенце, за да поздравя Ubisoft Sofia за 10-ия им рожден ден, а на всички от Ubisoft - за 30-ата им годишнина.

След бързо оглеждане на периферията, предлагана от G-Play, и отмъкване на тениска от щанда на приятелите ни от Intel, беше време да се впусна в едно търсене, което си бях наумила от миналогодишното издание на Aniventure.

 

Искате да поиграете Mortal Kombat? Успех с чакането

 

 

Къде ми е чокобото?

Аз съм запален JRPG фен и като такъв винаги дебна за добри оферти за официални стоки от любимите ми заглавия. Няма по-добро място да намериш нещо от любимите ти анимета и игри от търговската част на Aniventure. Дори и да няма официални играчки, то на Алеята на талантите винаги можеш да попаднеш на страхотни, ръчно изработени артикули. И така излязох от гейминг халето и започнах да търся плюшена версия на сладурските пилета чокобо от франчайза Final Fantasy.

Веднага щом започнах да вървя сред претъпканите алеи между щандовете, бях обградена от покемон играчки. Между всичките сергии с плюшки на Пикачу, различните ийвилюции и какви ли още не джобни чудовища се намираха още официални фигурки от комиксите на Marvel и DC и игри, комикси, манга, книги игри, тениски, чанти, раници, плакати и… изобщо бях попаднала в рая на всеки почитател на подобни неща и трябваше да си наложа огромен самоконтрол, за да не изхарча цялата си заплата. Оказах се слаб човек, разбира се, и пак замъкнах към къщи един куп неща, включително домашни пантофи на Umbreon (които се оказаха манна небесна за краката ми след сумарно 6-дневното ми обикаляне на IFA и Aniventure). Да, наистина може да намерите всичко на щандовете на фестивала. Освен чокобо…

 

И да се сблъскате с някой страхотен косплейър

 

Това е едно от малкото неща в рамките на Aniventure 2016, от които мога да се оплача. На фестивала, стартирал преди 11 години като събитие в чест на японската култура и в частност на търговската му част, нямаше пукната играчка/тениска/нещичко от Final Fantasy или друго JRPG. Макар и разочарована, бързо намерих утеха от несполучливото ми търсене на Алеята на талантите, на която млади български майстори представят ръчно изработени от тях артикули. Веселите щандове бяха залети от страхотни керамични чаши с герои от анимета и игри, бижута от дърво, глина, пискел арт и дантела, колекционерски фен арт, котешки ушички, шнолки, фигурки от филц и плетиво и какво ли още не. Тук, без да се замислям, отпуснах кесийката си и се екипирах с един куп страхотни чоукъри и бижута, като не пропуснах да навестя щанда на друг от интервюираните от нас косплейъри - Вени Попова. И като заговорихме за нея…

 

Адмирации към всички на Алеята на талантите. Продължавайте със страхотната работа!


Разбиващият Ден 2

Ходя на Aniventure и изобщо събития от този тип поради една основна причина - косплей. След лекото ми разочарование от Ден 1 не знаех какво да очаквам от Ден 2. И откровено казано, не бях подготвена за епичността, която се разигра на сцената. Комедия, драма, танци, акробатика, бойна хореография - Ден 2 си имаше от всичко по много.

Шоуто започна именно с Вени Попова, която преподаде урок по релевантност на всички, разкъсвайки морално остарелия костюм на класическата Снежанка, за да влезе в ролята на Battle Princess Snow White. Косплей, който обра очите, овациите и вота на публиката за Най-добро шоу.

 

Slay!

 

Зверските представяния не престанаха през целия ден и се извинявам, че няма да спомена всички поименно. Към всеки участвал в шоуто, който чете тези редове, искам да кажа: благодаря ти за страхотното изживяване! Всички бяхте уникални и ми напълнихте сърцето. Естествено, този материал е субективен и имам няколко любимци, които няма да пропусна. Първо, Саруман, изигран от Радослав Петров, който ще представлява България на следващото издание на Euro Cosplay в рамките на MCM Comic Con в Лондон. Едно невероятно изпълнение, успяло да улови по незабравим начин духа на покойния Сър Кристофър Лий и фентъзи шедьовъра “Властелинът на пръстените”.

Последваха чаровни изпълнения от “Хобит”, Sword Art Online и дори пресъздаване на една от любимите ми сцени от “Игра на тронове” - смъртта на Джофри Баратеон. Разбира се, изключително силни бяха и всички косплеи от анимета, но заради огромното ми невежество по темата (с някои изключения) ще си спестя да ги изброявам. Награди грабнаха Beyond the Grave от Gungrave ("Костюм, най-близък до оригинала", от журито), Evil Gray Fullbuster от Fairy Tail ("Най-добро шоу", от журито) и финалното представяне на Esther Blanchett от Trinity Blood ("Най-добър костюм" и "Костюм най-близък до оригинала", от публиката).

 

Beyond the Grave от Gungrave

 

Ако сте чели материала ми от Aniplay 2016, вече знаете за огромната ми любов към Avatar: The Last Airbender и Legend of Korra. Изключително удоволствие бе да видя цели две групи, решили да косплейват герои от тези незабравими анимации. От Legend of Korra видяхме Korra, Asami и Bolin, като Korra и Asami не пропуснаха да отдадат почит на Korrasami шипинга.

Веднага след тях на сцената се качиха Zuko, Azula, Ty Lee, May и Fire Lord Ozai (изигран от Александър Зиновиев - Зин) от The Last Airbender. Просто няма смисъл да коментирам великолепно координираното изпълнение и детайлните костюм, наградата "Най-добра косплей сценка" говори достатъчно красноречиво за това. Само ще кажа, че ако сте пропуснали да ги видите на живо, наистина сте изпуснали много.

 

Fire Nation for the win!

 

Съвсем подходящо на горящата след тях сцена се качи изкусителната Джесика Рабит, а след нея високият градус задържаха Малифисънт и Венелопи Вон Шуийтз от Wreck It Ralph, която грабна наградата на журито "Най-добър реквизит" със страхотния си автомобил.

Шоуто завърши с две брутални представяния от Trinity Blood, едно от които на последните двама от интервюирани от нас косплейъри - Силвия Александрова и Тодор Костов - Тох, облечени като Sister Paula и Cain. Съвсем заслужено журито им връчи наградата "Най-добър костюм", a ние си раздрахме гърлата от викане от пода пред сцената.

 

Силвия и Тох като Sister Paula и Cain от Trinity Blood. Снимка: Диана Василева


Прогресия с гийк привкус

Това, което прави Aniventure специално събитие, е съчетанието от работилници, лекции, косплей, гейминг, търговия, таланти, игри и постоянен екшън и емоция. Имаше К-поп, ЛАРП (live action role-playing) състезание, настолни игри в допълнение към конвенционалната гейминг зона, пиксел арт и можехте да си сглобите дори собствен робот. Нарадвахме се на работилници за редица занаяти, включително рисуване на кукли и оригами. Насладихме се на страхотни лекции, свързани с азиатската култура и изкуства. И се срещнахме с колоритни гости, между които и комикс художникът Александър Малеев, създал последната арка от комиксите за Железния човек на Marvel.

 

Няма как да пропуснем да публикуваме култовата "Бягство от лютеницата" (HiComm/All Rights Reserved) от представянето на косплей групата от One Punch Man

 

Както винаги, не успях да видя всичко. Aniventure е гигантски фестивал, който всяка година става все по-голям и по-голям. Беше истинска чест да сме негови медийни партньори. Искам да благодаря на Националния клуб за аниме и манга - Nakama, които са главните виновници за съществуването на Aniventure. На всички косплейъри за шанса да видим любимите си герои в реалността. На Gplay за страхотно организираната гейминг зона. На FOX за възможността да бръкнем в пукнат череп и да вадим очни ябълки от него. На талантите от Алеята, на всички лектори и гости. Изобщо - на всеки, който посети залите на Inter Expo Center този уикенд. Това не е просто събитие, а изживяване. И нямаше да бъде такова, ако всички вие не бяхте там.

*Косплей - комбинация от английските думи costume (костюм) и play (игра). Сценично изкуство, участниците в което се преобличат и изиграват герои от игра, аниме, манга, анимация, филм или сериал.

Линк към снимки от събитието.