В забързания делник на XXI век ежедневието ни превръща в кълбо от стрес и нерви. Често се случва човек да блокира по време на дългия работен ден, губейки продуктивността си в бездната на стреса, умората и външните дразнители. Поради тази причина психолози, терапевти и доктори създават и разработват прости, но разнородни продукти, които получават репутация на оръжия срещу стреса на ежедневието. 

Антистрес топка

Антистрес топката е популярна в офис средите и сред хората, работещи на високи обороти. Тя е напълнена с гума, стиропорени топчета или друг вид материал, който се побира удобно в ръката на ползващия. Антистрес ефектът й е доказан, но освен това спомага и за предпазването от различни заболявания на дланите и китките, като синдрома на карпалния тунел. Изненадващо само 3 минути упражнения с такъв тип топчица или нейните вариации намалява шансовете за поява на артрит наполовина и контрира натоварването от постоянната работа на клавиатура. В последната година станаха особено модерни и ръчно направените топчетата от подръчни материали като стиропор, лепило и дори готварско желе. Всеки може лесно да намери инструкции за създаването им онлайн.

От медицинска и психологична гледна точка топката намалява стреса, засилва цялостно кръвообращението и стимулира нервната система, отвличайки поне за кратко вниманието на ползващия от належащите проблеми. В същото време мускулите на пръстите и предмишницата също се развиват. Някои от най-популярните разновидности на тази топка са гел топчетата и желетата, които освен всичко предизвикват удоволствие с тяхната разтегливост и мекота. А за хора с повече енергия за горене съществуват и т.нар. гумени кръгове, които създават много по-голямо съпротивление от обикновената топка и могат да доведат до странна мускулна треска дори на мускула на кутрето.

Честно казано, едно от най-големите удоволствия, които предлага антистрес топката, е възможността да бъде метната по посока на досадния гръмогласен колега в другия край на офиса. Начините за справяне със стреса варират при всеки отделен индивид.

Кубче на Рубик

Най-старата играчка в този списък, кубчето на Рубик, датира от края на 70-те и носи името на своя създател - Ерно Рубик. Многоцветният пъзел възвръща своята популярност с навлизането на интернета и видеото в масовата култура. Досега от него са продадени над 400 милиона бройки в световен мащаб и се смята за най-популярната играчка по света. Годишно се провеждат множество турнири по подреждане на пъзела. Феновете често създават допълнителни усложняващи правила за подреждане. Две от най-известните са с една ръка или с вързани очи.

От години насам излизат множество вариации на кубчето. Освен стандартния модел 3х3, се създават и размери 2х2, 4х4, 5х5 или най-големия - Over the top Cube - 11х11! Едно истинско предизвикателство за сръчните ръце и бързия мозък. Ежегодно хора надхвърлят рекордите за подреждане на пъзела, като настоящият е 4.69 сек - поставен от американеца Патрик Понс през 2017. Интересен е и рекордът за най-бързо подреждане от изкуствен интелект - Sub1 се справя за шокиращото време от 0.88 секунди, използвайки японски алгоритъм.

Антистрес факторът на този предмет е под въпрос за мнозина, но несъмнено кубчето на Рубик фокусира съзнанието върху подреждането на триизмерния пъзел, стимулирайки мисълта на ползващия. Със своята цветовата комбинация, равните квадратни форми и гладката повърхност този пъзел е класика. Но за много хора кубчето си остава неразрешима загадка, която има шанс да подтикне ползващия към допълнителна ярост и изблик на агресия. За хората като мен, лишени от логическо мислене, пъзелите картини са по-добра алтернатива - небе, океан, лодки, животни... такива неща.

Фриджет спинър

През последната година пазарът беше залят от вълната на фриджет спинърите. Тези „въртележки“ спомагат на концентрацията и контрола на  човешките пръсти. Едни от най-популярните играчки против стрес, спинърите идват в много цветове и форми, правейки ги идеални за колекциониране. Въпреки че съществуват още от 80-те, интернет популяризира тези играчки по целия свят. Идеята зад спинъра е проста: с едно завъртане на триъгълната пластинка да се постигне максимално дълго времетраене на въртенето.

От април тази година фриджетите се превръщат в най-търсената нова играчка, популярна сред деца и тийнейджъри. Създават се предизвикателства с играчките, като някои деца успяват да въртят по три във всяка ръка, едновременно! Създателите на спинърите твърдят, че тяхната играчка намалява стреса и дори помага при деца с психични заболявания и аутизъм. До ден-днешен няма медицинско изследване, че играчката представлява каквато и да било помощ в такива случаи. Манията по тези „въртележки“ довежда до забраната им от внасяне в някои училища в Америка, тъй като групи от деца създават собствен бизнес, търгувайки с тях.

Въпреки че ефективността им е под въпрос, фриджет спинърите се нареждат на челно място по популярност сред антистрес играчките от последната година. А за по-запалените фенове вече се предлагат и фриджет спинъри за пръстите на краката, но все пак не се препоръчват за офисна среда.

Bubble wrap

Колко често, когато сте били малки (или големи), едно от най-големите удоволствия при закупуването на нова техника, мебел, ваза е разопаковането и безкрайното пукане на въздушните балончета на опаковащия найлон? Широко използван за опаковане на чупливи предмети, позната у нас като „пуканки“, или „пукаща обвивка“, Bubble wrap е по-известен с удоволствието, което доставя неговото пукане, отколкото с опаковащите му способности. Използван още от 50-те години на миналия век, този тип найлон добива популярност по целия свят, но над 30% от поръчките в Америка са с цел забавление, а не опаковане. Най-известната опаковка в света, пукащият найлон има собствен фен клуб, музей, както и празник в годината – последния понеделник на януари.

Звукът, който издава, когато се пука, доставя вътрешно удоволствие на всеки. Дотолкова, че в последната година е създадено мобилно приложение, симулиращо пукането на найлоновите балончета. Безсмислено е да ви казвам, че удоволствието, което носи, е несравнимо с реалното физическо пукане между пръстите. Достъпни, евтини и широкоразпространени, малките пукащи балончета са готови да поемат цялото ни напрежение или злоба, която сме събрали през деня, независимо дали сте скучаещо дете или напрегнат офис работник.

Магнитни топчета

Шепата с магнитни топчета представлява т.нар. Glantop Magnetic Sculpture. Приятни на допир и визия, металните топчета могат да бъдат мачкани и моделирани във всякаква форми. Този тип пъзели стимулират креативността и концентрацията и могат да бъдат намерени в различни цветове и с различна големина. Набирайки бърза популярност сред по-артистично изявените хора, магнитните топчета заемат ролята на естетичен метален моделин. Веднъж щом човек започне да събира магнитни топчета, много лесно може да прерасне в ново хоби или дори мания.

С все по-голяма и разрастваща се фен база, интересуващите се от този тип играчки започнаха да се организират арт конкурси и фотосесии, където всеки желаещ може да създаде собствена скулптура или рисунка, изцяло създадена от магнитни топчета. Онлайн човек може да си поръча пакети, вариращи межди 60 и 1000 топчета с големина от малко яйце до оризово зърно. Най-креативната антистрес играчка на пазара, магнитните топчета могат да бъдат използвани за упражнение на пръстите и въображението, като стават и за интересна декорация. Само внимавайте да не паднат от високо...

Бездънният интернет

Едновременно най-удобното средство за информиране, както и най-големият убиец на време в онлайн пространството има изобилие от аудио-визуални, както и текстови материали, които биха могли да ни разсеят и да отвлекат вниманието ни от ежедневието. От тук може да се намери всяка една от гореспоменатите антистрес играчки. Разбира се, има и риск човек да бъде погълнат от интернет пространството и неговите обитатели, загърбвайки всякакви отговорности и социален живот, заживявайки за дълги времена в света на дигиталната фантазия. Използвайте с мярка.