Продължаваме разглеждането на всичко, което можем да очакваме от поредния, седми сезон на Game of Thrones. До средата на юли има още съвсем малко и дотогава, както разбрахте, аз и Вирджиния ще ви отведем на бързо пътуване сред предсказанията, теориите и вече разкритото до момента за главните действащи лица в света на Дж. Р. Р. Мартин. Затова, ако не искате да прочетете някое вярно предсказание или „спойлер“ от това, което знаем до момента, можете да спрете да четете дотук.

След обзора на пътя на Денерис от миналата седмица, днес се насочваме към друга важна „клика“ от героите, а именно – последните живи членове на рода Старк. Те ще изиграят важна роля в оставащите епизоди от сагата, а несъмнено можем да кажем и че са сред най-интересните и интригуващи образи, излизали някога на малък екран. Дойде моментът да се фокусираме върху Санса Старк, Аря Старк и Джон Сноу. Пропускам в обзора си единствено Бран и го преотстъпвам на Джиджи по причини, които скоро ще разберете. И така, ето какво очаква Старките след настъпването на зимата...

Променената Санса

Не мога да не започна именно с голямата дъщеря на Нед Старк – Санса. Започвам с нея не за друго, а защото споменът за това, как не можех да я понасям през първите няколко сезона, все още тлее в мен. Именно поради този спомен не мога да не кажа искрено, че образът на Санса постигна неимоверно израстване и промяна, която я направи един от най-харесваните и смислени герои в сагата. Санса беше наранена – многократно и жестоко – и дълго време изглеждаше сякаш възмездие за нея няма да има, нито пък някога ще се събере отново със семейството си. Нещо, което можем да кажем за всички Старки, пръснати навсякъде и отдалечени един от друг. И за някои от тях това се оказа абсолютна истина.

Силата на кръвната връзка може би няма да е достатъчна, за да попречи между Джон и Санса да се развихрят конфликти спрямо управлението.

Санса обаче успя да се присъедини към брат си Джон на север и след сърцераздирателната им среща и загубата на Рикон, двамата завзеха отново дома си – Зимен хребет и унищожиха Рамзи Болтън, обявявайки Джон за Крал на Севера.
Оттук обаче се появяват и няколко интересни теории, които циркулираха непрестанно и които изглеждат все по-вероятни. Първо, отишъл ли си е Рамзи наистина? Или е напълно възможно Санса да носи дете от един от най-големите си врагове? В случай, че това се окаже истина, появата на такова дете би могло да я накара да изглежда отново слаба и да подрони позициите й на един от законните наследници на Зимен хребет.

Истинският произход на Джон ще се разкрие за всички през идния сезон.

Но това не е най-важното: по-важно е как ще се развият оттук нататък отношенията й с брат й Джон, който, както се оказа, всъщност й е братовчед и син на Лиана Старк и принц Регар Таргариен. Вече обявен за Крал на Севера, Джон е значима фигура като син на Нед Старк, пък макар и незаконороден – възможно е обаче отношението към него да се промени значително, ако истинския му произход стане ясен. Всъщност Джон носи кръв и на Старките, и на Таргариените, което прави потеклото му доста впечатляващо – потекло на два кралски рода. Синът на Огън и лед.

Лоялност под въпрос

В края на последния сезон видяхме първия път, когато Санса усети какво е да имаш власт – да бъдеш от печелившата, поне за момента, страна, и да знаеш, че стоиш стабилно на двата си крака, с армия зад гърба си. Тя беше тази, която се появи и спаси армията на Джон и Севера, подпомогната от Питър “Кутрето” Бейлиш – нещо, за което сякаш не получи достатъчно благодарност.

 Кутрето иска да се ожени за Санса и да властва заедно с нея. Докъде ще стигнат обаче интригите му, за да го постигне?

Има голяма вероятност патриархалността да се обади в отношенията на брат и сестра и Санса безцеремонно да бъде поставена на заден план, за да даде път на Джон. Нещо, което със сигурност няма да й хареса. Да не забравяме, че лорд Бейлиш сякаш я тласна леко към прекършване на лоялността към новия Крал на Севера, с на пръв поглед скандалното си предложение двамата да властват заедно, а не просто да оставят всичко в ръцете на Джон. Самата актриса Софи Търнър казва, че погледът, който Санса си разменя с Кутрето в края на битката, когато брат й заема полагаемото му се според всички място на крал, е многозначителен. И вариантът тя да се обърне срещу Джон, поне за някакъв кратък етап по време на седми сезон е повече от вероятен.

Може да се спекулира много за причините, но една от тях е сигурна: ще има разминаване в стратегиите на Санса и Джон спрямо управлението на Севера така, както имаше разминаване в стратегията за победа преди това.

Джон Сноу Таргариен и каузата му

Сигурни сме, че срещу Джон Сноу ще има много интриги – като се замисля обаче, това важи за целия му живот. Как обаче ще понесе той отговорността на това реално да наследи Роб Старк в ролята на крал и да поведе мъжете напред в битка? Със сигурност ще видим (според трейлърите) епичен бой с Бели бродници. Пак от там видяхме, че в битката ще се включи и Хрътката – Сандор Клегейн, който в момента е част от Братството без знамена, от което видяхме и Берик Дондарион с горящия му меч. Задача на Джон ще бъде да обедини Севера и Диваците така, че да получи хомогенна армия, достатъчно сплотена, за да пребори истинската, задаваща се опасност.

Кадър от трейлъра за седми сезон, в който се вижда Джон в гръб и в разгара на битката.


А за тази ледена опасност, която се задава, може би е добра идея съюзът с една дългокоса кралица... и нейните три огнедишащи дракона? Предстои да видим реакцията на Джон на появата на Дани и дали те ще застанат наистина на противоположни страни или доволно ще се съюзят срещу Церcей. Не е изключено и да се сключи нещо като сделка от типа „ти ще ми помогнеш за бродниците, а аз на теб – за помитането на Ланистърите“.

Ще се присъедини ли Аря към глутницата?

Последният кадър на Аря Старк от шести сезон показа как тя, напълно трансформирана в Момичето без име, хладнокръвно преряза гърлото на Уолдър Фрей. Аря и нейния списък с врагове са една от най-интригуващите нишки в сериала и няма да се учудя, ако нейната сила и наученото дотук влязат в огромна полза на брат й и сестра й. Арката на Аря в сюжета върви твърдо към върховна кулминация, която изобщо няма да премине незабелязано. Жаждата й за отмъщение е нещо, което съществува у всеки жив и дишащ Старк. И с оглед на факта, че едва през шести сезон започна да се случва нещо като възмездие за тях, в седми сезон може би ще има нещо като експлозия от отмъщение от Старките, разпростираща се във всички посоки. 

Дали пътуването на Аря към Севера ще се случи? Възможността не е изключена, но едва ли ще се случи преди средата на сезона. Преди това е по-вероятно да видим сбъдването на предсказанието, което Мелисандра направи за Аря в трети сезон – „Виждам мрак в теб, а в мрака ме гледат очи. Кафяви, зелени и сини очи, които ти ще затвориш завинаги. С теб пак ще се срещнем“. Може би и тази среща предстои именно в този така дългоочакван седми сезон. А е и почти сигурно, че Аря ще заеме мястото на Лейди Стоунхарт в изтребването на целия род Фрей - един по един.

Победители и победени

И така, със сигурност можем да очакваме промяна за Старките – тя вече се случва още от предишния сезон, а тук ще се разгърне докрай. Съюзите и разбирателствата между тях ще бъдат интересни за наблюдение, защото подлежат на промени и развитие. Интересно ще бъде да видим дали Джон или Санса ще поискат да седнат на Железния трон. Както и дали потенциалната среща с Аря ще бъде повод за радост или за още конфликти.


Следващата седмица четете последното превю от тази серия, което ще покрие всички възможности, теории и предсказания за предстоящата Война на зората – и за най-малкия от живите братя и сестри Старк - Бран. А дотогава, посетете страницата на приятелите ни от Гейм аф Тронс за малко вестероски хумор.