Геймингът, драги ми читателю, никога не е бил особено евтино хоби. Ако някой твърди обратното, значи просто не е геймър, а цъка игри само от време на време.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Всяка издадена PlayStation 3 игра вече тръгва на емулатора RPCS3 


При изобилието от нови заглавия, които излизат ежеседмично, дори понякога ежедневно, при огромното разнообразие от опции и платформи – от РС до конзоли, и при неизчерпаемите оферти за всевъзможни екстра джаджи и периферия, геймингът има потенциала не просто да ви върне финансово в първи клас, а (ако не внимавате) направо да ви разори.

Което, естествено, не означава, че непременно трябва да подготвите най-дебелата възможна пачка само за да се изкефите на любимите си игри. Дори в настоящите, меко казано, хм… нетипични времена на полудели пазари и скандални цени има начини как „да геймите на сметка“.

В този кратък текст съм ви подбрал няколко такива полезни идеи и съвети – неща, на които самият аз разчитам, за да спестя някой и друг лев от любимото си хоби.

 

Дискаунтър търговците

За тази леко „сива“ опция за покупка на нови заглавия е ставало дума неведнъж, но все още твърде малко хора знаят за нея, така че не пречи да я споменем отново.

Дискаунтър търговците са особен вид посредници, които се възползват от определени специфични особености на глобалния игрален пазар, за да реализират печалби, като успоредно с това ви спестяват пари – понякога малки, понякога доста солидни суми.

Като цяло те използват факта, че големите дигитални платформи за разпространение, като Steam, Origin, Uplay, GOG, Epic Games и други често прилагат много специфична регионална политика по отношение на ценообразуването на игрите, които предлагат.

Така, ако едно заглавие струва, да речем, 50–70 евро в един регион (например Европа), същото може да е до 50 и повече процента по-евтино в друг – например Русия. Проблемът е, че въпросните платформи по правило са регионално заключени, т.е. вие като краен потребител няма как просто да влезете в руската версия на Steam и да си купите играта оттам.

Дискаунтърите обаче успяват да заобиколят подобни ограничения и воала – имате чисто нова игра на значително по-изгодна цена от предлаганата във вашия конкретен регион.

Ние в България например (логично) попадаме в обхвата на регион Европа на Steam. В резултат излязлата неотдавна Marvel's Guardians of the Galaxy се продава за очакваната за ААА заглавие от такъв ранг цена от 59.99 евро. Ако обаче се обърнете към дискаунтър търговец, без особени проблеми ще намерите играта за 37–40 евро, което е едно доста приятно намаление.

Разбира се, методът с регионалните еквилибристики далеч не е единственият, който използват дискаунтърите.

Понеже за тях това все пак е бизнес, те също така постоянно следят за различни разпродажби (днес 24/7 някъде в някоя платформа има някакъв сейл) и купуват дигитални ключове на едро, които след това препродават със скромна надценка.

При всички случаи, когато следващия път ви се случи да въздишате по чисто нова, лъскава ААА игра, но цената ви се струва убийствена, добра идея е първата ви спирка да са сайтовете на дискаунтър търговците. Шансът да я намерите доста по-изгодно там никак не е малък.

 

Game Pass

Разбира се, схемата с дискаунтър търговците важи най-вече и основно за РС играчите. Не че по въпросните сайтове не можете да намерите и по някоя и друга конзолна оферта, но те са далеч по-редки, тъй като конзолният пазар по правило е доста по-строго регулиран и компаниите, контролиращи съответната платформа (Microsoft, Sony и Nintendo), не са особено толерантни по отношение на цени и подобни „врътки“.

За щастие точно навреме за настоящата игрална генерация Microsoft стартираха една уникална нова услуга, която най-кратко може да се опише като „Netflix за игри“. Принципът на Game Pass е, общо взето, същият като на популярната стрийминг платформа – срещу скромна сума, която заплащате месечно, получавате достъп до огромна библиотека с игрално съдържание, като можете да играете неограничено в рамките на срока на абонамента.

Готиното на Pass-а е, че освен че е изгоден, той предлага солидно разнообразие от широк спектър жанрове, а освен това заглавията, включени в него, не са константа – всеки месец Microsoft добавят нови игри и махат по-стари и такива, които не привличат достатъчно интерес. Sony също предлагат нещо подобно, но в значително по-скромни мащаби, които се заключват до 2–3 нови игри месечно и по-голямата част от каталога на PS3.

Още по-добрата новина е, че понеже Microsoft не се концентрират само и единствено върху собствената си Xbox платформа, Game Pass услугата е достъпна и за армията РС играчи при практически същите условия.

Единствената (малка и лесно преодолима) пречка засега е, че Game Pass също е регионално обусловен и на теория България все още не е официално поддържан регион за услугата. С една проста смяна на региона в настройките на Microsoft акаунта си обаче лесно можете да получите достъп до Pass и да се възползвате безпроблемно от всичките му плюсове.

 

Игри втора ръка

Ето ви един бонус, на който конзолните играчи все още се радват и от който РС геймърите, уви, са лишени. Тъй като все още повечето конзолни заглавия се разпространяват и на дискове, пазарът за игри втора ръка продължава да процъфтява – най-вече що се отнася до платформата на Sony.

На РС платформата обаче, където от години всички дистрибуции са само и единствено цифрови, подобно нещо не е възможно за огромно неудоволствие на многобройната РС аудитория. Въпреки че през годините бяха водени (и печелени) дела срещу големите дигитални платформи като Steam с надеждата, че те ще позволят възможност за препродажба на дигитални копия, до ден днешен подобна възможност за съжаление не съществува.

За сметка на това РС платформата, честно казано, се радва на много повече и по-широки възможности да се сдобиете с желаната от вас игра на изгодна цена – стига да се запасите с малко търпение.

На РС при толкова много и разнообразни платформи за дистрибуция конкуренцията е ожесточена и един от резултатите от това е почти непрекъснатата серия от разпродажби, намаления, да не говорим за напълно безплатни заглавия.

Така че ако се оглеждате внимателно и не бързате с покупката, честно можете да разчитате, че ще получите желаната от вас игра за много малко или почти без пари – все някъде тя ще е на сейл или просто ще я подаряват.

 

Пиратия

Това не е особено популярна тема, особено за големите игрални корпота, за които пиратството е враг номер 1 и с който те от десетилетия ожесточено се борят. В същото време да се правим, че то не съществува като феномен, е, меко казано, глупаво. Всички сме наясно, че повечето нови игри се появяват по торентите буквално в секундата, в която официално излизат на пазара (а понякога и по-рано).

Аз лично по никакъв начин обаче не защитавам и не насърчавам използването на пиратски копия!

Да, играейки играта във версия от някой „карибски“ магазин, вие вероятно си мислите, че показвате среден пръст на алчните, големи корпорации, които дежурно ви „цакат“ с дебели цени. Успоредно с това обаче не забравяйте, че пиратството ощетява в най-голяма степен именно хората, които най-много заслужават справедлива компенсация за упорития си труд и неизчерпаемата си креативност, а именно разработчиците на съответната игра.

Много често големите разпространителски компании като EA, Activision, Sony или Microsoft разполагат с достатъчно много и разнообразни източници на приходи, така че за тях подобни загуби не са нещо фатално. В противен случай, ако наистина „кървяха пари“, както се опитват да ни убедят от години, досега щяха да са излезли от бизнеса.

За студиата, които всъщност разработват игрите, обаче един такъв акт често нанася сериозни, а понякога непоправими вреди и понякога дори е причина съответният разработчик да приключи съществуването си.

Това с особена сила важи за малките, self publishing, инди студиа, за които всеки цент приход е важен, за да могат да гарантират бъдещото си съществуване.

Затова съветът ми е, дори да посягате от време на време към пиратски копия, ако играта наистина ви е допаднала, положете малко екстра старание и я купете – дори да не е веднага, на day one цена, а след време, когато я видите на разпродажба. Понякога дори по-скромният приход е от значение за едно скромно, независимо студио и един подобен жест на подкрепа може да е малката стъпка, която да осигури оцеляването му.