В опита си да не бъде изпреварен от сериалите и да отговори на зрителските желания дори преди да бъдат изречени/туитнати, големият холивудски филмов бизнес ни е подготвил продукции, които ще блестят, трещят, отегчават и изненадват... или поне ни гарантират прилични 2 часа в киносалона. 2019-а едва ли ще предложи нещо качествено ново на феновете, но и едва ли ще ги отегчи, защото знае точно какво очакват сетивата им. И ще го поднесе.

"Хелбой"/ Hellboy

Премиера: 12 април 2019

Възможно ли е Хелбой франчайзът да оцелее дори след като Гийермо дел Торо отказа да режисира третия филм от поредицата? Нищо чудно, след като самият комикс създател на червеното чудовище се включва като сценарист. В главната роля мускули (истински и нарисувани) пъчи Дейвид Харбър, чийто герой ще се изправи срещу древна заплаха за съществуването на цялото човечество. И след десетки много, много шумни и главозамайващи битки най-вероятно ще победи.

"Стъкло"/Glass

Премиера: 18 януари 2019

Шаямалан си играе с нас. До самия край на „На парчета“ нямахме представа, че филмът има каквато и да било връзка с „Неуязвимият“, а ето че скоро ще видим продукция, в която тези светове се пресичат още по-ясно. Трима души с невероятни способности (играни от Брус Уилис, Джеймс Макавой и Самюъл Л. Джаксън) се оказват затворени в психиатрично заведение, но едва ли задълго. Избухването и развихрянето им е гарантирано, а ние се надяваме това да бъде от по-силните филми на Шаямалан. Какъвто беше „На парчета“.

"Спокойствие"/Serenity

Премиера: 25 януари 2019

Ето как благодарение на неподражаемия Матю Макконъхи и режисьора Стивън Найт годината ни ще започне с класическа драма, добре омесена с елементи на крими трилър. В тази история има избуяваща стара любов, корав мъжки морал, неморалност, секс, лъжи и… една широка морска шир, която може да погълне и скрие много тайни, но вероятно не абсолютно всички. Във всеки случай дори само грапавият глас на Макконъхи заслужава вниманието ни.

"Гробище за домашни любимци"/Pet Sematery

Премиера: 5 април 2019

Разбира се, първоначалната ни реакция беше: „На кого е нужна нова версия на една доста добра екранизация по Стивън Кинг?“. Първият трейлър обаче ни подсети, че често правим изводи твърде бързо. Новото „Гробище за домашни любимци“ обещава да бъде зловещо. И под това имаме предвид зловещо добро. Индиански гробища, неживи котки, съживени бебета, плътна като най-черната нощ атмосфера. Да, така става.

"Алита: Боен Ангел"/ Alita: Battle Angel

Премиера: 14 февруари 2019

Отдавна чакахме нещо такова. Полуанимиран-полуигрален сай-фай екшън, базиран на именито аниме и наситен със сайбърпънк естетика. Добавяме към това красиво-страшните гледки на едно дистопично бъдеще (разбира се, приличащо на онова в Blade Runner), стандартна, но добре развита история и режисурата на Робърт Родригес, за да станат нещата още по-вълнуващи.

"Капитан Марвел"/ Captain Marvel

Премиера: 8 март 2019

От 70-те до сега тази комикс героиня е носила доста различни имена, някои от които (Байнъри, Уорбърд) са твърде далече от помпозното Капитан Марвел. То обаче пасва точно – най-малкото защото това ще бъде първият филм на Marvel Studios, оглавяван от женски персонаж. Другото очакваме да бъде сравнително стандартно – историята на преоткриващ съдбата и мисията си интергалактически герой, направляван от неясни спомени, сили и Ник Фюри (Самюъл Л. Джаксън).

"Спайдърмен: Далеч от дома"/ Spider-Man: Far From Home

Премиера: 5 юли 2019

Този филм напълно отговаря на определението „дългоочакван“, макар че по първоначалните ни прогнози ще остане сред най-безличните в цялата Спайдърмен/Marvel вселена. Приключения и прелитания няма да липсват, актьорският състав блести като диамант (тук са всички – от Майкъл Кийтън до Самюъл Л. Джаксън и Джейк Гиленхал), но изглежда, че историята ще бъде повърхностна, а иновативността – почти напълно липсваща. Все пак това е филм със супергерои, а не Тарковски, така че ще се пробваме да подходим със снизхождение.

"Тъмен феникс"/ Dark Phoenix

Премиера: 7 юни 2019

Още една супергеройска история, нареждаща големия пъзел в Х-Мен вселената, този път за Джийн Грей (Софи Търнър от „Игра на Тронове“), която ще трябва да премине през болка, съмнения и всякакви сблъсъци с реалността, за да осъзнае, че не е просто човек, а могъщ мутант. В рамките на нейната сага се намесват Чарлс Ксавие, Магнето и Мистик, но естествено, нищо не минава без приключения, преследвания и изключително фантастични сблъсъци на сили и способности.

"Имало едно време в Холивуд"/ Once Upon A Time In Hollywood

Премиера: 26 юли 2019

Тук не са нужди много обяснения. Името на Куентин Тарантино говори достатъчно ясно какво да очакваме: всичко. Един от най-непредвидимите режисьори на съвремието е способен да превърне наглед най-стандартните и изтъркани истории в истински шедьовър. Надяваме се „Имало едно време в Холивуд“ да е такъв. Актьорският състав е титаничен, сценарият ни връща към 1969, Холивуд Хилс, Роман Полански, Шарън Тейт, Чарлс Менсън, Брус Лий… По дяволите, звучи интересно.



"Шазам!"/ Shazam!

Премиера: 5 април 2019

В цялата супегероична приливна вълна имаме нужда да попадаме и на продукции като „Шазам!“. Първо, защото работят над нея вече почти 20 години, но и защото тя представя малко повече пространство за хумор и самоирония, които често отсъстват в подобни комиксови екранизации. Въпросът е дали встрани от приключенията на Батсън/Шазам ще видим и Черния Адам (игран от Дуейн Джонсън) в този филм. Не би било лошо.

"То: Част 2"/ It: Part 2

Премиера: 6 септември 2019

Най-страшното във втората част на „То“ не е зловещо озъбеният клоун. По-скоро е вероятността след донякъде неочаквания успех на първия филм продължението му да не се получи чак толкова добро. Вероятно притесненията ни са необосновани – режисьор отново е Анди Мушети, под клоунския грим се зъби Бил Скарсгард, а сред вече порасналите дечица от градчето Дери забелязваме доста познати лица. Ще се лее доста кръв и ще лъщят резци, неминуемо е.

"Жокер"/ Joker

Премиера: 4 октомври 2019

Немалко хора са убедени, че единственият Жокер, от който имаме нужда, е онзи, когото Джак Никълсън изигра още в първия пълнометражен „Батман“. Но подобни легендарни персонажи не могат просто да се пенсионират. Новият Жокер е Хоакин Финикс. Покрай първите снимки го признахме за подходящ, а историята за изграждането/израждането на един комик в суперзлодей ни звучи интригуващо поне на първо четене. Ще почакаме до есента – дано зловещата усмивка още я бива.

 

Тагове: