Умните мобилни телефони изминаха дълъг път от дните на Palm, BlackBerry и Windows Mobile. По дяволите, те дори направиха огромен скок само за последните няколко години. Някога бяха просто устройства, с които можехме да проверим електронната си поща и да прегледаме някой текстов файл. Днес те са заели такова място в ежедневието ни, че почти не е останал аспект от живота ни, в който те отсъстват.

Ние сме по-свързани от всякога, и благодарение на светкавичните темпове, с които се развиват смартфоните и софтуера за тях, най-вероятно ще станем още по обвързани с тях.

 

Но какво ще донесе бъдещето? Можем ли да очакваме, че процесорите и екраните, с които работят нашите смартфони и таблети ще забавят темпото си на развитие или ни очаква нова революция в тази сфера? Какво се случва със софтуера на тези устройства и има ли място за значително подобрение, или те вече са достигнали своя пик и следва застой?

 

Бъдещето на смартфоните е вълнуващо, ужасяващо, интригуващо и объркващо. То е ярко, но и неясно. Какво предстои?

 

Бъдещето на мобилния хардуер има няколко аспекта: очевидното, непрекъснато настояване за по-бързи процесори, по-малки чипове, повече памет, по съвършени екрани и по-добри камери.


 

s


 

 

През 2013 г. сме свидетели на разпространението на екраните с ултра-висока резолюция 1080p с плътност приближаваща абсурдните 450 пиксела на инч, далеч отвъд това, което дори и най-съвършеното човешко око може да различи. Дали през 2014г. ще видим още по-голяма гъстота или 1080p е повече от достатъчно за един смартфон? Хмм...

 

Мултиядрените мобилни процесори бяха достъпни за високия клас смартфони за известно време, но сега те намират своето място дори в най-ниския клас устройства. А през следващата година ще видим още по-бързи и по-ефективни процесори. Това само по себе си е неумолим марш напред на технологичния прогрес.

 

Дали датчиците за засичане на движения вградени в смартфоните имат бъдеще? Samsung експериментира с тях с топ модела си Galaxy S4, което позволява на потребителите да размахват ръцете си пред екрана, и да взаимодействат с телефона. Управлението с очите и оставянето на пауза на видео клип, също е опция чрез тях. Но дали това е реален напредък в тази област, или е просто маркетингов трик?


a


 

Безжичното зареждане и NFC са две от обсъжданите технологии днес, но с несигурно бъдеще. Концепцията за безжично зареждане е тук, но стандартите за уеднаквяване Qi, Power 2.0 и Alliance for Wireless Power не могат да се разберат помежду си, кой е по добрия. Всеки от тях се бори за място на пазара.

 

В същото време, производителите и потребителите се отдръпват със стъпка назад от безжичното зареждане в очакване нещата да се избистрят, преди да се направи инвестиция в тази технология. По същия начин, NFC все още се бори за внимание, и без подкрепата на iPhone изглежда, че масовото му използване ще остане само за потребителите, които знаят, че го имат.

 

Все повече организации и средства се инвестират в мобилния сегмент през 2013 г., спрямо 2012 г. и тази тенденция ще продължи и през идните години. Конкуренцията на пазара е добра, а това е добре и за иновациите, и естествено за нас потребителите. В крайна сметка потребителите ще продължат да виждат бързи иновации и разработване на продукти в областта на мобилните комуникации. И това е нещо, за което си заслужава да се вълнуваме повече.

Следващият голям преход вече е в ход.

 

Благодарение на гласовия асистент Siri, пуснат с премиерата на iPhone 4S, и гласовото търсене от Google вече можем да комуникираме със смартфоните си почти като с жив човек. Те могат да отговарят на безбройните ни въпроси и дори да разбират смислово, когато ги питаме нещо. Това би било немислимо само преди 5 години. А сега е просто част от ежедневието ни.

 

Един ден очаквам естественото използване на езика, да се слее с потока от данни, така че софтуерът да съществува само в момента и в контекста, на нуждите ни. Идеята на началните екрани и джаджи и може би дори на приложенията, каквито ги познаваме, ще изчезнат, защото информацията просто ще дойде при нас, когато имаме нужда където и да сме. Това е бъдещето на софтуера.

 

Усещането за това какво е "мобилен" продължава да се развива и много от услугите, които използваме днес - Siri, Google Now, Dropbox - бяха немислими само преди няколко години.


s


 

В същото време борбата за всекидневната е все още в начален стадий, а никой от играчите не може да напипа вярната посока. Microsoft продължава да бъде най-подходящ, най-вероятно, заради тясната интеграция на услугите си между традиционно настолни компютри, Windows Phone и Xbox - и по-конкретно в новата хипер-свързана конзола Xbox One.

Sony също имат силни позиции в хола с PlayStation, но те са лишени от добре приетата линия на мобилен хардуер или услуги.

 

„Облака“ ще продължава да расте.

 

Google продължава да развива неговите линии Chromebook лаптопи, и размива границите между нормална ОС и такава намираща се в „облака“. Въпреки това, традиционните компютри няма да тръгнат по пътя надолу в близко бъдеще, но ние ще видим растеж най-вече при онлайн базираните компютри, а цената и качеството ще намерят своето равновесие. Надявам се няма да ни се налага да минем през една нетбук фаза, за да стигнем до там.

 

Нашите мобилни устройства бързо се превърнаха в най-лесният портал за достъп до цифровото ни аз.

 

Мобилните услуги ще продължат да се фокусират върху идентичността. Нашето мобилно устройство бързо се превърна в портала до цифровия ни профил, тъй като почти винаги го носим със себе си. Взаимодействията с тези устройства е все по-често с всеки изминал ден.

 

Всички тези комбинирани услуги ни правят по-свързани от всякога. Имаме повече информация, буквално на върха на пръстите си, отколкото създателите на компютъра и интернет биха могли да си представят, че ще имаме. Тези услуги са ни дали преимуществото да не се тревожим за данните, файлове и търсенето, а просто да правим това, което трябва да правим.


 

s


 

Не знам дали реално ще се случи, но ми се иска бъдещето на мобилните екосистеми да стане уеб-базирано. С Mac или Windows, Chrome или Firefox или Safari или Internet Explorer, мога да отида на всеки уеб сайт и с няколко кликвания да купя почти всичко, което искам. Няма значение с каква платформа съм, има значение само, че аз го искам, а те го имат.

 

Представете си, ако и при мобилните ОС беше така. Не би ли било чудесно, ако iTunes.com е достъпна през браузъра на BlackBerry, Windows Phone и Android? Apple повишава продуктивността ви с iWork в облака, защо не го направи и за приложенията си? Ние имаме парите, те имат софтуера. Просто е.

 

Но начина, по който са структурирани мобилните екосистеми точно сега е меко казано неизгоден за нас потребителите. И това е желанието на производителите. Те ни примамват да използваме операционната им система и след това правят неудобно, скъпо и болезнено преминаването към друга платформа.

Ако притежавате iPhone и вече сте похарчили 500лв. за приложения, музика и филми, то разходите за преминаване към BB10 например ще са много по-големи от това просто да си купите нов телефон. Трябва да се вземат под внимание вашите екосистемни разходи и наличността на приложенията на новата платформа.

 

 

a

Бих се радвал да видя деня, когато ще можем да си купим едно приложение веднъж и то да може да се свали повторно на всяка платформа по-късно (купили сте нещо под Android OS, защо трябва да го купувате отново за iOS?), но това днес е пълен мираж, и е нереалистично при сегашните правила на конкуренцията и развитието на софтуера при мобилните платформи.

 

За съжаление на потребителите, мисля, че през следващите няколко години бъдещето на мобилните екосистеми просто ще продължи по същия път.

App Store, Google Play, Windows Marketplace… ще стават по-големи и по-големи, тъй като ще разширят допълнително съдържанието на филми, музика и книги.

 

Какво е бъдещето на смартфона? Дали той ще се насочи към „облака“ или ще видим по-мощни и по ефикасни устройства? Означава ли това по предсказуеми услуги или по-широка наличност на съдържание? Вероятно всичко изброено по-горе или нищо от това.

 

По своята същност подробностите за бъдещето са трудно предвидими. Ние можем да кажем със сигурност, че нашите смартфони ще стават все по-бързи, ще могат да съхраняват повече данни, и ще имат по-дълъг живот на батерията. Но как точно ще стигнем до там е по-трудно да се каже.


s


 

Същото може да се каже и за софтуера и услугите, които правят телефоните ни умни. Хардуера ще се подобрява до определени граници и след това ще забави развитието си, до момента на следващата голяма революция при батериите. Единствената причина днес, а и вчера да не се случи истинската революция в мобилния сегмент е фактът, че батериите не са се променили коренно от десетилетие насам. Те са ключът към светлото бъдеще.

Надявам се по скоро да видим батериите с графен (материала на бъдещето), който обещава сериозни подобрения в капацитета и дълголетието им.

Мобилни операционни системи са все по интерактивни, по-предсказуеми и по-приспособими от всякога. Няма причина да мислим, че през следващите години ще видим нещо друго, освен от същото!

 

Бъдещето на смартфона, като универсално устройство е светло, вълнуващо и се случва СЕГА!

Още от HiComment