12-годишно момиче от Лондон съди видеоприложението TikTok, като твърди, че законите за защита на личните данни на ЕС са били нарушени от платформата. По решение на съда в Лондон детето ще остане анонимно и делото ще продължи да бъде разглеждано от името на комисаря по детските въпроси за Англия Ан Лонгфийлд, която ще представлява малолетния ищец в съда. 

Анонимността е много важна, защото защитава детето от критика в социалните мрежи и другите потребители, които биха нападнали момичето заради решението му да съди TikTok. Европейските регулатори вече гледат под лупа събирането на лични данни на деца от TikTok. Китайската компания майка ByteDance се разследва и в САЩ за това, какво се случва с личните данни, които потребителите предоставят на TikTok, когато се регистрират в приложението. Отиващата си администрация на президента Тръмп твърди, че подобно на други китайски компании, данните от потребителите на TikTok отиват в ръцете на комунистическото правителство в Пекин.

Към декември 2020 г. TikTok има над 800 милиона активни потребители и над 2 милиарда инсталирания от App Store и Play Store.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България