Маркетинговата компания Canalys изчислява, че 240 милиона компютъра може да отидат на сметищата след октомври 2025 г., когато Microsoft ще прекрати безплатната поддръжка на Windows 10. Microsoft ще осигури платена поддръжка до октомври 2028 г., но вероятно обновяването ще бъде по-евтино.

Когато Microsoft пусна Windows 11, тя въведе изискване компютрите да поддържат TPM 2.0 за допълнителна сигурност, но много компютри преди пускането на Windows 11 не поддържат тази поддръжка, така че не могат да преминат към Windows 11.

Анализаторската фирма Canalys изчисли, че поради изискването за нов хардуер ще бъдат изхвърлени 240 милиона компютъра, дори ако иначе работят напълно нормално. Това не е добро откритие за екологичните качества на Microsoft.

Ако компютърът ви не поддържа TPM 2.0, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите до минимум проблема с депата за отпадъци. Първата възможност е да преминете към Linux Mint, Ubuntu или друга дистрибуция на Linux.

Linux работи много добре в готов вид на повечето компютри и не е много трудно да запишете ISO образа на USB и да го инсталирате на вашия компютър, като процесът трябва да отнеме около 30 минути. Тъй като голяма част от работата ни с компютри се извършва онлайн, липсата на софтуер за Windows за Linux вече не е твърде голям проблем.

Ако непременно трябва да използвате Windows и планирате да изхвърлите стария си компютър на сметището, извадете всичко, което може да бъде премахнато, например твърдите дискове и паметта (при лаптопите). Твърдите дискове могат да се поставят във външни калъфи за твърди дискове, които се предлагат в сайтове като Amazon, като по този начин се получава нов външен твърд диск, а оперативната памет може да се използва в други устройства, за да се добави повече памет, ако има нужда от нея. Можете също така да продавате тези части.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие