Използването на остарял софтуер в държавните служби и системи не е рядкост в световен мащаб. Понякога причината е просто липса на ресурси и необходими инвестиции, но понякога е просто факт, че старият код просто е достатъчен за дадена работа.

Такъв очевидно е случаят с германските железници, където все още се използва 30-годишен Windows for Workgroups 3.11. Неговото продължаващо дежурство беше разкрито преди няколко дни в обява за работа на немския уебсайт Gulp.de, съобщи местното издание Heise Online. Изтритата вече обява за работа е била публикувана от Siemens Mobility, която предоставя услуги на държавната железопътна компания Deutsche Bahn (DB). Тя е търсела системен администратор с познания за старите операционни системи, особено за Windows 3.11 for Workgroups.

Представената задача на администратора е била да се занимава с актуализациите и поддръжката на старата система, пусната през ноември 1993 г. В обявата се уточнява, че Windows 3.11 for Workgroups захранва системата за показване на информация в кабината, която показва на водача всички важни технически данни в реално време. Системата вероятно е използвана в старите високоскоростни влакове InterCity Express ICE 1 и ICE2. Това са старите поколения влакове ICE на германската железопътна мрежа, произведени между 1989 и 1997 г.

Германският таблоид Bild използва случая, за да изтъкне факта, че през 2023 г. 36% от германските влакове на дълги разстояния са закъснели шест или повече минути. Въпреки това няма индикации, че причината може да бъде проследена до разработчиците на операционната система от началото на 90-те години.

Siemens Mobility потвърди пред Heise Online автентичността на обявата за работа, като обясни, че влаковете и железопътната инфраструктура имат експлоатационен живот от 30 или повече години. Компанията увери обществеността, че нейните клиенти "продължават безопасно да използват изпитани и тествани наследени системи, които са стандартни в бранша" и че Siemens Mobility осигурява поддръжка и обслужване за целия жизнен цикъл.

Разбира се, по-новите системи се разработват с помощта на наличните в момента софтуерни продукти, като дори се използва изкуствен интелект, допълват от компанията. Но не се изненадвайте, ако тези модерни системи през 2054 г. все още използват Windows 10 или 11.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл