Подобно на много от анонсите по време на тазгодишното издание на Google I/O, изкуственият интелект е звездата на шоуто и се появява в почти всичко. Play Store участва със собствен набор от нови функции и някои от тях ще имат голям смисъл. Въпреки че повечето от съобщенията са насочени към разработчиците, потребителите ще видят ползи от почти всичко.

Резюмета на прегледите

Преглеждането на Play Store в търсене на идеалното приложение може да бъде обезсърчително и макар че може да успеете да намерите някои добри насоки в потребителските отзиви, те са твърде много, за да ги прочетете и да откриете точно това, което трябва да знаете. Google използва добре някои от своите инструменти за изкуствен интелект, за да добави нов раздел с резюмета на отзиви, който свежда повечето отзиви до няколко ключови мисли. По този начин Google се надява да помогне на потребителите да открият какво прави дадено приложение специално само с един бърз поглед.

Функцията наподобява раздел, който се намира в списъците на магазините на Amazon и който също така свежда коментарите на клиентите до няколко популярни фрази. Съобщава се обаче, че версията на Google е базирана на генеративен изкуствен интелект, а не на конвенционален алгоритъм за съвпадение на модели - надяваме се, че това я прави по-точна. Разделът на Play Store, озаглавен "Какво казват потребителите", показва също приблизителна бройка на рецензентите, които са дали определено мнение, и изглежда, че той също ще се показва заедно с приложението в резултатите от търсенето, вместо да бъде просто друга част от страниците с обяви за приложения.

Първоначално обобщенията ще бъдат пуснати с поддръжка на ревюта на английски език, но по-късно тази година са планирани и други езици.

Списък на разработчиците

Разработчиците в Play Store са най-различни - от самостоятелни програмисти до гигантски корпорации като Microsoft и Google. Естествено, малката компания обикновено няма ресурсите да наеме професионални писатели или маркетингов екип, които да изготвят описания на приложенията, а много разработчици не са умели писатели, което често води до малък параграф, който не допринася за резултатите от търсенето или за убеждаване на потребителите да инсталират.

Някои разработчици вече се обърнаха към чатботове за помощ, но Google поема част от работата в този процес. От днес в Конзолата за разработчици ще се появи нова експериментална функция за помощ от изкуствен интелект, която ще позволи да се напише списък с приложения само с няколко подсказки за подробно описание на целевата аудитория и ключовата тема. Оттук се генерира чернова, която разработчиците могат да променят или да игнорират, както намерят за добре.

Макар че това като цяло ще спести време на разработчиците, то би трябвало да направи добрите независими приложения по-достъпни и за потребителите. Засега функцията е предназначена само за генериране на списъци на английски език, но това може да не представлява усложнение благодарение на следващото обявяване на функцията.

Езиков превод

От години Google предлага езиков превод в уеб, но той не е безупречен и разработчиците обикновено се насърчават да плащат за ръчен превод на списъците с приложения. Макар че това със сигурност все още е препоръчително, за да се получат най-добрите и най-нюансирани резултати за всеки език, Google въведе модели за машинен превод, за да запълни празнината.

Преводът на Google в конзолата Play е напълно безплатен и от днес поддържа десет езика. Като публикуват списъци с приложения на повече езици, разработчиците могат да направят своите приложения по-откриваеми и достъпни. Разбира се, приложенията все пак трябва да включват правилно преведен интерфейс за всеки език, който е показан в списъка им, за да се избегне объркване.

И още

Въпреки че AI е основният фокус на изложението тази година, Google Play ще стартира доста други промени тази година. Наред със създаването на персонализирани списъци на магазините скоро ще има опции за допълнително персонализиране на списъците за неактивни досега потребители и нови потребители, идващи от рекламни кампании в AdMob и YouTube.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище