Ако все още сте с джаджа на Apple с iOS 12, Apple пуска важна актуализация на защитата, която поправя три уязвимости, включително някои, които може да са били използвани в реални условия. За да получите iOS 12.5.4, можете да отидете в Настройки - Общи и след това да изберете Актуализация на софтуера. Засегнатите устройства са iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3 и iPod touch от 6-о поколение.

Според бележките към пача на Apple „кръпката“ е насочена към две уязвимости на WebKit и един „злонамерено изработен сертификат“, всички от които могат да доведат до произволно изпълнение на код. Apple също казва, че двете уязвимости на WebKit може да са били експлоатирани активно, което означава, че е добра идея за всеки, който има по-старо устройство, да изтегли актуализацията. Уязвимостта на сертификата също беше закърпена в iOS 14.6.

Въпреки че е добра идея, че направи това, компаниите не са задължени да поддържат актуализации на защитата за по-стари джаджи. Много от тях не надхвърлят определен период, обикновено 2-5 години в зависимост от продукта и това, какво е записано с дребния шрифт. Тази конкретна група продукти на Apple вече не получава нови функции, след като iOS 13 излезе през есента на 2019 г., но все още са технически функционални.

Като се има предвид това, почти всички тези джаджи стартираха през 2013 или 2014 г., което ги прави на шест или седем години на този етап. (6-о поколение iPod Touch е „най-новият“, който стартира през 2015 г.) Според днешните стандарти те са абсолютно антични.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Hades е най-добрата игра в Steam според потребителските ревюта