Стойността на акциите на Amazon се увеличава с бързи темпове, след като обяви поредния рекорден празничен сезон, в който гигантът за електронна търговия достави милиарди артикули на клиенти по целия свят. Ще получим по-добра представа колко добре се е представила Amazon през празниците, когато компанията публикува следващия си тримесечен отчет за приходите, вероятно в края на януари.

Amazon в скорошна публикация в блога си заяви, че сезонът на коледните и новогодишните празници през 2020 г. е най-добрият за независимите продавачи в платформата. Малкият и средният американски бизнес са продали близо милиард продукта в магазина на Amazon през сезона. Междувременно продажбите в световен мащаб от трети страни са нараснали с над 50% в сравнение със същия период на 2019 г.

Общо през празничния сезон на 2020 г. бяха доставени над 1,5 милиарда играчки, електроника, продукти за дома и продукти за красота/лични грижи. Сред най-продаваните артикули бяха стандартното издание на Nintendo Switch, прахосмукачката-робот Roomba 675 на iRobot и собственият Fire TV Stick на Amazon с гласово управление Alexa.

Представянето на компанията не е толкова изненадващо, особено ако сте били в крак с тенденциите в търговията на дребно през този сезон. По-рано този месец Amazon заяви, че независимите продавачи отчитат, че пратките са нараснали с над 60 процента на годишна база през Черния петък и Кибер понеделник, които традиционно са два от най-големите пазарни дни в годината.

Акциите на Amazon нараснаха около 130 долара след новината за успешния празничен сезон.

Снимка: shutterstock

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници