Американската армия изпробва миниатюрен дрон, напомнящ на хеликоптер, който се надява, че ще стане част от екипировката на всеки военен. Машинката е дело на FLIR Systems, може да се настрои за работа за по-малко от минута и има впечатляващ периметър на действие.

Black Hornet (дронът) лети почти безшумно, а батерията му издържа до 25 минути. HD камерата му ще позволява на военните да проучват определени райони, преди да навлязат в тях, като така ще могат да бъдат избягвани или предотвратявани опасности.

Black Hornet е изключително портативен и лек със своите 33 грама. Може да оглежда периметър до 2 километра и се движи с впечатляващите 6 метра в секунда. Наличието на нощен режим на камерата и устойчивостта на вятър до 20 възела означават, че дронът може да бъде използван дори при далеч от перфектни обстоятелства.

Ако всичко върви по план, очакванията са този дрон да е масово използван от американските сили в Афганистан. Според FLIR инструктори за работа с дрона могат да бъдат обучени за по-малко от 3 дни, а войниците съответно да се научат да го използват за по-малко от 2 минути.

Вижте още: Новият супердрон на DJI е толкова могъщ, че дори не се продава (ВИДЕО)