Android 11 имаше функция, с която автоматично отнемаше всички привилегии, дадени на дадено приложение, ако то не се използва дълго време. Според наблюдателни потребители от форума XDA разширена версия на тази функция ще намери място и в Android 12.

Ако не използвате приложението за период от 12 месеца, Android автоматично ще оттегли всяко дадено разрешение. Нещо повече, освен че ще направи това, новата Auto-hibernate функция автоматично ще постави приложението в състояние на дълбок сън и ще изтрие всички временни файлове, свързани с него. По този начин ще може да освободите повече място за съхранение на вашето устройство, особено ако приложението е по-голямо.

Изглежда, че тази функция ще се намира в разделa Unused Apps на Setting>Apps. Изтекли скрийншотове от бетата на Android показват, че именно там се намира опцията Auto-revoke permissions и вече се нарича Remove permissions and free up space.

Тъй като всичко това е част от изтекла ранна версия на Android 12, все още не се знае дали тази функция ще се появи в бъдещата версия за разработчици или в окончателния вариант на ревизията.

Снимка: XDA

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година