Google най-сетне разкри официалното име на Android Q и то не е нито Quiche, Quesadilla и Quinoa. Всъщност новата версия на Android не е кръстена на нито един десерт, който започва с буквата Q. Вместо това интернет гигантът е решил да скъса със сладките имена и да я нарече просто Android 10.

В свой блогпост компанията обяснява, че прави противоречивата промяна в опит да гарантира по-голяма достъпност за операционната система. Според нея много хора са се оплаквали, че имената невинаги се разбират от всеки в глобалната интернет общност. 

Тъй като L и R невинаги се различават, когато се изговарят на някои езици, за някои уж не било ясно, че Android Lollipop идва след Android KitKat. Освен това имената на някои предишни Android версии не са добре познати десерти в определени части на света. С други думи, макар имената да са забавни, те невинаги резонират у всички потребители. Друг е въпросът, че за да следиш поредността на ревизиите на Android, не е необходимо да имаш сладкарски познания, а просто да знаеш буквите от английската азбука.

Новата схема на имената ще звучи далеч по-малко вкусно и симпатично, но целта ще бъде да помогне на Google да унифицира бъдещите версии на Android.

„Смятаме, че с версия 10.0 на Android и 2.5 милиарда активни устройства е време за промяна“, казва компанията.

Освен че промeня начина, по който ще кръщава бъдещите версии на Android, компанията приема и логото на мобилната платформа, в което ще преобладават зеленият и черният цвят.

Виж още: Xiaomi е номер 1 на един от най-големите пазари в световен мащаб

Тагове: