Твърди се, че Apple е предупредила тайванските си доставчици да гарантират, че доставките до Китай отговарят на дългогодишната наредба за етикетиране след неотдавнашното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Според Nikkei компанията наскоро е казала на производителите на острова, че частите, предназначени за континента, трябва да посочват „Китайски Тайпе“ или „Тайван, Китай“ като техен източник.

Това е в съответствие с политика, която Китай провежда от години, но започна да прилага едва след като напрежението със САЩ се разпали след посещението на Пелоси миналата седмица. Съгласно политиката, служителите могат да забавят и дори да отхвърлят пратки, на които пише „Произведено в Тайван“. Самоуправляващият се остров има свой собствен набор от правила за етикетиране. Пратките трябва да посочват „Тайван“ или „Република Китай“ като точка на произход.

Apple не отговори веднага на искането на някои медии за коментар. Технологичният гигант и много други американски компании имат сложни отношения с Китай. Ако докладът е точен, това няма да е първият път, когато Apple се опитва да успокои Китайската комунистическа партия. През 2019 г. компанията премахна емоджито с флага на Тайван от iOS в Хонконг на фона на продемократичните протести, които се случиха в града същата година.

В този случай Apple може да е почувствала, че няма друг избор, освен да се съобрази с политиката на Китай относно тайванските доставки. През април Тим Кук каза, че недостигът на полупроводници значително е повлиял на бизнеса с iPad на компанията. Преди пускането на флагманския iPhone 14 по-късно тази година всякакви допълнителни забавяния поради митнически спор вероятно биха били катастрофални за Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Издутината на камерата на iPhone 14 Pro Max се появи на снимка