Американският Конгрес излезе със заключението, че четири технологични гиганта злоупотребяват със своето пазарно положение, за да унищожат своите конкуренти и да принудят по-малките компании да се съобразяват с техните искания – и всичко това в името на печалбата.

Според комисията за антимонопол Google, Apple, Amazon и Facebook не трябва да се конкурират по досегашния начин и съответно по този начин да контролират целия бизнес. Тя препоръчва тези компании да бъдат преструктурирани, макар че не разкрива по-конкретни идеи за това, как точно да се случи трансформацията и дали някой конкретен гигант трябва да бъде раздробен на няколко по-малки фирми.

Пълният доклад се простира на цели 449 страници и описва десетки примери за злоупотреба с властта на големите компании. Освен това са разкрити порочни тактики за борба с конкурентите и начини за контролиране на интернет пространството. Така например през 2012 г. Марк Зукърбърг вижда в Instagram конкурент за социалното господство на Facebook и бързо взема решение да закупи младата мрежа. „Една от препоръките е Google да спре едновременно да предлага на търг място за онлайн реклама и да участва в наддаването, както и Amazon да спре да работи на пазари, където се конкурира с други търговски вериги и всячески се опитва да закупи бизнесите им.

Очаква се, ако Джо Байдън спечели изборите за президент, Конгресът да вземе по-конкретни мерки, като преработи антимонополния закон и го вкара за гласуване.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei и Xiaomi гласуват доверие на гъвкаво стъкло за новите си модели

Тагове: