През декември 2023 г. стана ясно, че Apple е разговаряла с медийни организации като NBC News, Condé Nast (издател на Vogue и The New Yorker) и IAC (издател на People, Better Homes and Gardens и The Daily Beast) за отпускане на 50 милиона долара, за да получи съдържание от тях. Сега научаваме, че Apple иска да използва това съдържание, за да обучи чатбот с генеративен изкуствен интелект.

Не знаем дали някоя от тези сделки е била действително сключена, но според Apple Insider Apple планира да похарчи до 50 млн. долара, за да лицензира милиони снимки и изображения от Shutterstock, един от лидерите в предоставянето на снимки на склад в САЩ. Google, Amazon и Meta също лицензират снимки от Shutterstock за своите визуални възможности за ИИ.

Би трябвало да научим много повече за инициативата на Apple за изкуствен интелект на 10 юни, когато започва WWDC 2024. Грег Йосвяк, старши вицепрезидент на отдела за световен маркетинг на Apple, заяви в социалните мрежи, че предстоящата конференция за разработчици ще бъде "абсолютно невероятна".

Повечето от разговорите за изкуствен интелект, които се очакват по време на Keynote, ще бъдат посветени на новите функции, базирани на изкуствен интелект, които ще се появят в iOS 18, включително евентуален AI App Store, в който потребителите на iPhone ще влизат, за да инсталират приложения с изкуствен интелект. Очаква се AI фейслифт да получи и дигиталният асистент на Apple Siri, който не се представя добре в сравнение с Google Assistant. Apple заяви, че за да запази неприкосновеността на личния живот на потребителите, ще се опита да разработи големи езикови модели (LLM), които ще използват технология на устройството.

Но инициативата за изкуствен интелект на iOS 18 може и да не включва генеративен чатбот според Марк Гърман от Bloomberg, като Apple ще го използва, за да подобри начина, по който iOS 18 и Siri се справят с някои задачи за потребителите, или, както казва Гърман, "да помага на потребителите в ежедневието им". Например Apple вече е използвала машинно обучение, за да подобри неща като предсказващ текст.

Apple вероятно ще добави генеративен чатбот с изкуствен интелект надолу по пътя, което обяснява защо търси лиценз за медийно съдържание и стокови изображения. Въпреки това Гърман вероятно е базирал прогнозата си на дискусиите на Apple с Google и Open AI с мисълта, че Apple ще сключи сделка за използване на някой от техните чатботове, вместо да създаде свой собствен.

Но ако тези дискусии са били насочени към разработването на приложения за предполагаемия магазин за приложения с изкуствен интелект на Apple, това би означавало, че Apple все още може да разработва свой собствен чатбот с генеративен изкуствен интелект за iOS 18. И това би било в унисон с продължаващите дискусии, които Apple води с медийни фирми като Shutterstock.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?