Microsoft и OpenAI планират да създадат най-големия в света суперкомпютър с изкуствен интелект - Stargate, чиято цена е 100 милиарда долара.

Изглежда, че навлизаме в епоха, в която основната надпревара ще бъде компютърната мощ и фирмите ще се борят една срещу друга за постигане на превъзходство в този сегмент. През последната година чухме доста удивителни разработки, благодарение на лудостта около изкуствения интелект, но последната е несравнима. The Information съобщава, че Microsoft и OpenAI планират да изградят "AI електроцентрала", наречена Stargate, която ще бъде 100 пъти по-скъпа от някои от най-големите центрове за данни, работещи днес.

Предполагаемата оценка на системата се оценява на 100 милиарда долара, което е наистина шокиращо. При това Microsoft и OpenAI планират да разгърнат системата през следващите шест години, което означава, че Stargate потенциално може да започне да функционира до 2028 г. Проектът ще бъде разделен на фази, като Stargate ще бъде система от фаза 5. В момента идеята е в етап на планиране; говори се, че центърът за данни може да се захранва и с ядрена енергия, като се има предвид, че такъв мащабен проект с консумация на няколко гигавата енергия не може да се захранва чрез конвенционални методи.

Все още не са определени подробности като оборудването и апаратурата на борда, както и мястото на разполагане на Stargate. Освен това е възможно Stargate да разполага с няколко центъра за данни, съществуващи на едно място, а не само с един, така че е твърде рано да се говори за проекта. Въпреки това критичното нещо, което трябва да се отбележи, е, че напредвайки, такива центрове за данни ще стават все по-често срещани, тъй като този конкретен сегмент играе жизненоважна роля в прогреса на ИИ, а както заяви самият главен изпълнителен директор на NVIDIA Джейсън Хуанг, пазарите могат да се разширят до 2 трилиона долара през следващите пет години.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман планира да набере 7 трилиона долара за амбициите си в областта на ИИ, което може да се окаже жизнеспособно, като се има предвид фактът, че сме едва в началото на ерата на ИИ и напредването в бъдещето ще изисква стабилна инфраструктура, за която ще са необходими огромни финансови ресурси.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие