Повече от десетилетие Apple се смяташе за една от най-добрите компании за кариера, тъй като винаги беше начело в класацията на Glassdoor за 100-те най-добри места за работа. Въпреки това току-що излезе класацията на Glassdoor за 2023 г. и изненадващо Apple вече не е в този списък.

Както отбелязва CNBC, две големи технологични компании липсват в класацията на Glassdoor за 100-те най-добри места за работа за 2023 г.: Apple и Meta. И двете компании винаги са били класирани на челни места през последните години, но този път нещо се промени. По-точно и двете компании спряха да се представят добре в класацията на Glassdoor още миналата година.

През 2021 г. Meta беше класирана на #11, докато Apple беше на #31. Но през 2022 г. компаниите имаха значителен спад съответно до #47 и #56. Класацията на Glassdoor се основава на мнения, публикувани от служители на тези компании в платформата. За класацията за 2023 г. Glassdoor анализира „стотици хиляди“ компании с най-малко 1000 служители между октомври 2021 г. и октомври 2022 г.

Водещият икономист на Glassdoor Даниел Джао казва, че липсата на Apple и Meta в тазгодишната класация е „доста поразителна“, тъй като и двете компании никога не са били извън списъка през последното десетилетие. Apple например е в класацията през последните 15 години, докато Meta (преди това като Facebook) е в списъка от 2011 г. и дори е била номер едно в миналото.

Икономистът твърди, че Apple и Meta са изправени пред предизвикателства, когато става въпрос за работа със служителите им през последните години, особено след пандемията от COVID-19. Apple например въведе по-строга политика за дистанционна работа в сравнение с други компании от Силициевата долина. Много ключови служители напуснаха компанията, след като тя изискваше от тях да работят присъствено поне три дни в седмицата.

Meta от друга страна обяви масово уволнение през ноември 2022 г. 13% от служителите на Meta са били съкратени, тъй като приходите на компанията спадат. Разбира се, това също накара служителите, които продължават да работят там, да се тревожат за възможни по-нататъшни масови съкращения. Приходите на Meta са намалели с 4% през третото тримесечие на фискалната 2022 г. до 27.71 милиарда долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?

 

Тагове: