Общата компенсация на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук е била 99.4 милиона долара през 2022 г. според пълномощното изявление на компанията, публикувано тази седмица. Компенсацията му включва заплата от 3 милиона долара, приблизително 83 милиона долара награди за акции и 13.4 милиона долара под други форми на компенсация. Общата компенсация на Кук през 2021 г. беше 98.7 милиона долара.

Кук ще получи значително намаление на заплатата през 2023 г., както отбеляза Марк Гърман от Bloomberg. Въз основа на отзивите на акционерите и препоръката на Кук да коригира компенсацията си в светлината на обратната връзка, документацията показва, че целевата му компенсация за 2023 г. ще бъде 49 милиона долара, което е с над 40% по-малко от целевата му компенсация през 2022 г.

Въпреки намаляването на заплатите Комитетът по възнагражденията на Apple заяви, че компанията е имала „изключително представяне“ през 2022 г. под ръководството на Кук, който е главен изпълнителен директор от 2011 г. Тиражираното изявление показва, че процентът на възнаграждението с акции, базирани на ефективността, предоставен на Кук, е увеличен от 50% до 75% от неговата целева награда за собствен капитал за 2023 г.

Преди годишната среща на акционерите на Apple на 10 март Кук сподели съобщение към акционерите, отразяващо изминалата година, с извадка по-долу:

„Глобалните предизвикателства пред всички нас днес – от инфлацията през войната в Източна Европа до трайните въздействия на пандемията – правят това време за съзнателни и обмислени действия. Но не е време за отстъпление от бъдещето. Винаги сме управлявали Apple в дългосрочен план и това означава да продължим да инвестираме в иновациите, в хората и в положителната промяна, която можем да направим в света.“

„Днес разполагаме с най-силната гама от продукти и услуги, които някога сме имали, и нашата технология никога не се е показвала на нашите потребители по повече начини. Най-новите ни иновации помагат на толкова много от нас да впрегнат своята креативност, да се свържат с близките си, да намерят забавление и радост и да живеят по-безопасен и по-здравословен живот.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.

 

Тагове: