Доклад на опериращата в индустрията за съхранение на данни аналитична фирма Trendfocus разкрива изненадващо изискване от страна на Microsoft. Според информацията в него OEM производителите съобщават, че Microsoft ги принуждава да преустановят употребата на твърдите дискове като основно устройство за съхранение в компютри с предварително инсталиран Windows 11 и вместо това да използват SSD, като текущите срокове за преминаване са определени за 2023 г.

Интересно е, че в официалните разписания, подобно изискване липсва: технологичният гигант е посочил „64 GB или по-голямо устройство за съхранение“ за Windows 11, така че SSD не е минимално изискване за стандартна инсталация. Въпреки това Microsoft предвижда, че две функции - DirectStorage и Windows Subsystem за Android - изискват SSD, но те не са критични за цялостния облик на операционната система.

Ходът OEM производителите да бъдат принудени да започнат да работят единствено с SSD вместо твърди дискове за обеми за зареждане има много смисъл от гледна точка на производителността - SSD дисковете са гаранция за по-бързи за операционни системи, като по този начин осигуряват по-бързо и по-отзивчиво потребителско изживяване. Много лаптопи и настолни компютри вече се доставят с SSD за стартиращо устройство, а някои използват вторичен твърд диск за групово съхранение на големи файлове като снимки и видеоклипове. Въпреки това някои модели от по-нисък клас, особено в развиващите се пазари, все още разчитат на твърдите дискове.

Разбира се, това означава множество проблеми: вицепрезидентът на Trendfocus Джон Чен заявява, че замяната на 1 TB HDD изисква преход към евтин 256 GB SSD, който OEM производителите не смятат за достатъчен капацитет за повечето потребители. И обратно, преминаването към 512 GB SSD би „нарушило бюджета“ за машини от по-нисък клас със строго ценово ограничение. Според изчисления TB NVMe SK hynix Platinum P41 се продава за около 0.14 долара за гигабайт; 1 TB Crucial BX500 за 0.08 долара за гигабайт. За сравнение твърд диск от 1 TB Seagate Barracuda струва само 0.05 долара за гигабайт.

Чен заявява пред Tom's Hardware, че все пак са обсъждали 2022 г. като потенциална времева рамка за въвеждане на SSD, но срокът се е изместил най-рано за 2024 г.

Повечето компютри на развитите пазари вече са преминали към SSD дискове за зареждане, но има изключения - като например настолни компютри с двойни устройства и гейминг лаптопи с SSD за зареждане на устройството и HDD за групово съхранение.

Не е ясно дали Microsoft планира да промени минималните спецификации за компютри с Windows 11 след преминаването към SSD през 2023 г. за предварително изградени системи. Също така няма официално становище какво биха предприели от Microsoft, ако OEM производителите не се съобразят с изявеното желание.

Снимки: Unsplash

Виж още: Китайски хакери напипаха опасна уязвимост в Microsoft Office

Тагове: