Можете да намерите AI, който създава нови изображения, но какво ще стане, ако искате да поправите стара семейна снимка? Може да имате дори вариант без пари за това. Луис Бушар и PetaPixel привлякоха вниманието към безплатен инструмент, наскоро разработен от изследователи на Tencent, наречен GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network), който може да възстанови повредени портрети и портрети с ниска разделителна способност. Технологията обединява информация от два AI модела, за да попълни липсващите детайли на снимката с реалистични детайли за няколко секунди, като същевременно поддържа висока точност и качество.

Конвенционалните методи прецизират съществуващ AI модел за възстановяване на изображения чрез измерване на разликите между изкуствените и реалните снимки. Това често води до резултати с ниско качество, казаха учените. Новият подход използва предварително обучена версия на съществуващ модел (StyleGAN-2 на NVIDIA), за да информира собствения модел на екипа на множество етапи по време на процеса на генериране на изображение. Техниката има за цел да запази „идентичността“ на хората на снимката, като се обръща специално внимание на черти на лицето като очи и уста.

Засега можете да изпробвате безплатно демонстрация на GFP-GAN. Създателите също са публикували своя код, за да позволят на всеки да внедри технологията за възстановяване в собствените си проекти.

Този проект все още е обвързан от ограниченията на текущия AI алгоритъм. Въпреки че е изненадващо точен, той все пак прави само обосновани предположения за липсващо съдържание. Изследователите предупреждават, че може да видите „лека промяна на самоличността“ и по-ниска разделителна способност, отколкото бихте искали. Не разчитайте на това, за да отпечатате снимка с размер на плакат на вашите баба и дядо. Все пак работата тук е обещаваща - тя загатва за бъдещето, в което можете лесно да спасявате изображения, които иначе биха били изгубени от разрушителната сила на времето.

Снимка: Wang, X. et. al

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?