Бил Гейтс поднови обещанието си да даде за благотворителност „по-голямата част“ от богатството си, което идва в непосредствения контекст на даването на още 20 милиарда долара на фондацията на Гейтс. От 2010 г., когато за първи път започна кампанията The Giving Pledge, нетната стойност на Гейтс се е удвоила. Тогава той разполагаше с около 53 милиарда долара, но сега е по-близо до 118 милиарда долара според списание Forbes.

В момента Гейтс е четвъртият най-богат човек в света, дори ако след това падне до последните си 98 милиарда долара (от приблизително 1995 г. до 2017 г. той държеше първото място). Състоянието му, разбира се, е натрупано като съосновател и ключова фигура в издигането на Microsoft до позицията, която компанията все още има в света на компютрите днес.

Той използва Twitter в малко философско настроение, за да говори за текущите глобални обстоятелства и бъдещите си планове.

„Няколко огромни глобални неуспехи през последните няколко години накараха много хора да се обезсърчат и да се чудят дали светът е предопределен да се влоши“, пише Гейтс, преди да продължи да очертава някои от тях: войната в Украйна, пандемията, изменението на климата и неотдавнашното решение на Върховния съд на САЩ по темата с абортите.

„Но все още съм оптимист“, продължава Гейтс. „Тези неуспехи се случват в контекста на исторически напредък от две десетилетия и аз вярвам, че е възможно да смекчим щетите и да се върнем към напредъка, който светът постигна.“

Гейтс продължава, казвайки, че фондацията планира да увеличи разходите от сегашните 6 милиарда долара на година до 9 милиарда долара до 2026 г., поради което той прехвърля още 20 милиарда долара към фондацията този месец.

Гейтс и бившата му съпруга създадоха Фондация Бил и Мелинда Гейтс през 2000 г., сега Фондация Гейтс, и благодарение на подкрепата на други изключително богати хора като Уорън Бъфет това е втората по големина благотворителна фондация в света.

Същевременно има разумни критики за това, как работи Фондация Гейтс, голяма част от които се свеждат до нейния мащаб и влияние. Но дори и критиците ѝ трябва да признаят, че тя също е направила полезни и значими неща и представлява огромна реинвестиция на лично богатство в световното човешко здраве.

Снимка: Unsplash

Виж още: Qualcomm иска да задмине М2 на Apple със своя чип Nuvia