Първата игра на Blizzard, която ползва pay-to-win формата, Diablo Immortal беше посрещната с остри критики, откакто беше разкрита за първи път през 2018 г., а нещата не бяха по-добри при стартирането ѝ само преди няколко седмици. Въпреки страхотния геймплей, красивата графика и доброто управление мнозина се чувстват недоволни от множеството прикрити начини, по които трябва да влагат реални пари, за да напреднат. Стратегията обаче изглежда все още работи за Blizzard, тъй като анализаторска фирма изчислява, че компанията вече е направила 24 милиона долара от премиерата на играта до сега.

Анализ на AppMagic, споделен с GameDev Reports, показва, че Blizzard може да отчете около осем милиона изтегляния и около 11 милиона долара приходи от покупки в Google Play Store и 13 милиона долара от App Store на Apple. Това дори не включва потенциални приходи и брой изтегляния от версията за компютър. В тези мобилни версии средният приход на потребител в момента е около 3.12 долара - число, което все още може да се повиши с напредването на играчите в играта. По-голямата част от парите идват от американски и южнокорейски геймъри, като тези пазари дават съответно 44% и 22% от приходите.

Въпреки че не е ясно колко приходи компанията очаква през първите две седмици, 24 милиона долара е огромно число. Вероятно то ще се повиши с течение на времето, когато повече геймъри получат Diablo Immortal или докато настоящите играчи напредват и започнат да удрят изкуствените прегради, изискващи плащане. Това прави малко вероятно Blizzard да преразгледа скоро съществено своята механика за приходи, въпреки че подходът на компанията, базиран на т.нар. lootbox, успя да доведе до забрана на играта в Белгия и Нидерландия.

Снимка: Blizzard

Виж още: Diablo 4 обещава над 30 часа кампания за почитателите на култовата поредица