YouTube ще се бори с разпространението на дезинформация, като забранява подвеждащо и неточно съдържание за ваксините.

Платформата обяви промяната в публикация в блог в сряда, обяснявайки, че настоящите ѝ насоки към общността, които вече забраняват споделянето на медицинска дезинформация, са разширени, за да обхванат "прилаганите понастоящем" ваксини, които са доказани като безопасни от Световната здравна организация и длъжностни лица от други здравни организации.

Сайтът преди това беше забранил съдържание, съдържащо фалшиви твърдения за ваксини срещу COVID-19 съгласно политиката си за дезинформация при COVID-19. Промяната разширява тази политика до много по-голям брой ваксини.

„Постоянно виждаме, че фалшивите твърдения за ваксините срещу коронавирус се преливат в дезинформация за ваксините като цяло, и сега сме в момент, в който е по-важно от всякога да разширим работата, която започнахме относно COVID-19, върху други ваксини“, съобщиха от компанията.

YouTube заяви, че сега забранява видеоклипове, които твърдят, че ваксините не са безопасни или ефективни, или причиняват други здравословни проблеми като онкологични заболявания и безплодие. В съобщението си компанията посочи специално видеоклипове, които неточно описват какви съставки се използват във ваксините, както и твърдения, че ваксините съдържат свойства, които могат да се използват за „проследяване“ на тези, които ги получават.

Има и някои изключения: потребителите все още имат право да споделят съдържание, свързано с личния им опит с ваксината, но само ако тези видеоклипове се придържат към насоките на общността на сайта и въпросният канал рутинно не насърчава „колебанието спрямо ваксината“.

Но компанията, която е собственост на Google, предупреди, че по-широкото премахване на видеоклипове може да отнеме известно време, тъй като работи за прилагане на политиката.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството