Apple показа, че видът чипове, които служат като ядро на нейния iPhone, също са достатъчно мощни, за да се справят с гамата Mac на компанията, и засили нещата с дебюта на Световната конференция на разработчиците на второто си поколение M2 чип, който захранва новия преработен MacBook Air. Вълнението от мобилните чипове, захранващи компютрите, е музика за ушите на Qualcomm, която иска да остави собствена следа със следващо поколение базиран на мобилни устройства чипсет, който разработва за лаптопи с акцент производителност.

„Стремим се да имаме лидерство в производителността на процесорите на РС пазара и това е“, каза изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон в интервю миналата седмица.

Единствената уловка: най-скорошният момент, когато ще видите един от тези свръхбързи процесори, ще бъде в края на 2023 г. поради продължаващия недостиг на компоненти.

Qualcomm, най-известен с производството на чипове за смартфони от висок клас като семейството на Samsung Galaxy S22, всъщност доставя мобилни процесори – в рамките на своята линия Snapdragon – много по-дълго от Apple. Surface Pro X на Microsoft например изпревари първите компютри M1 с близо година.

Но компанията има големи надежди за чипове, проектирани като част от придобиването на Nuvia, която се специализира във високопроизводителни чипове, работещи на така наречената архитектура Arm: тип, който захранва всичко от смартфони до iPad. Амон каза, че чиповете Nuvia се открояват от съществуващите модели процесори Snapdragon и ще се съсредоточат върху високопроизводителни изчисления, захранващи процесори, графични процесори и невронна обработка за изкуствен интелект.

Въпреки че Qualcomm доставя своите процесори Snapdragon на компютри от години, те рядко правят пробив на пазара. Ранните версии често изглеждаха недостатъчно мощни и не изпълняваха ключови приложения, които работеха само на архитектурата x86, задвижвана от процесорите на Intel.

Но Apple показа, че мобилните процесори не само работят като мозъци за компютрите, но могат да се превърнат в ключова точка за продажба. Амон казва, че е благодарен на Apple за управлението на разработването на програми, които работят на ARM. Сега той разчита на Nuvia, за да му даде предимство. Стартъпът, който Qualcomm придоби миналата година, е основан от ветерани от чип индустрията с опит в Google, Arm и... Apple.

Снимка: Qualcomm

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: