По време на нова среща с инвеститори шефовете на MediaTek разкриха свoите планове до края на тази година. Особено внимание заслужава следващият флагмански 5G чип на MediaTek, който ще бъде базиран на 4nm процес на TSMC и ще влезе в производство още тази година. В резултат първите телефони с новия чипсет се очакват още в началото на 2022 г.

Според Браян Ма, вицепрезидент на маркетинговата компания IDC, новият топ чипсет на MediaTek ще захранва телефони от висок клас с цена над 500 евро.

Сегашният флагмански чипсет на MediaTek е Dimensity 1200, като той е производство на TSMC по техния 6nm технологичен процес. Повечето големи производители използват този чип като по-достъпна алтернатива на Snapdragon 888, който е производство на Qualcomm и се прави от Samsung по 5nm процес.

Qualcomm обикновено разкрива новите си Snapdragon чипове през декември и слуховете вече твърдят, че предстоящият Snapdragon 895 също ще бъде базиран на 4nm процес. Това означава, че когато излязат на пазара в началото на новата година, новите чипове на Qualcomm и MediaTek ще се конкурират за титлата „първи 4nm чипсет в света“.

Снимка: MediaТek

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?